Ciklus iranskog filma - Tepih od vetra

Sre, 31.10.2012 - 20:50 -- daniela.mamuzic

U okviru ciklusa "Kulture sveta u Skladištu" Fondacija "Danilo Kiš" u novembru predstavlja Iranski film. Četiri utorka u novembru biće rezervisana za ljubitelje sedme umetnosti koji će biti u prilici da uživaju u četiri kultna filma iranske kinematografije. Projekat se realizuje u saradnji sa Iranskim kulturnim centrom u Beogradu.

TEPIH OD VETRA (2003) Kaze no jûtan / Farsh-e bad
Uloge: Miyu Yagyu, Farbod Ahmadjo i Rentarí´ Mikuni
Režija: Kamal Tabrizi
U cilju oživljavanja drevnog japanskog festivala na kome su se pre više od 4 veka koristili persijski tepisi, japanska dizajnerka Kinue i njen suprug Makoto dobijaju zadatak da osmisle persijski tepih koji će se koristiti prilikom ceremonije. Oni šalju svoj dizajn u Iran i naručuju tepih, no pre nego što Makoto krene na put da ga preuzme, Kinue gine u saobraćajnom udesu.
Mesec dana pre održavanja festivala, Makoto stiže u Esfahan sa ćerkom Sakurom koja vidno pati zbog gubitka majke. Na njihovo iznenađenje, tkanje njihovog tepiha još nije ni započeto. Za Makota to znači da će izneveriti ne samo organizatora festivala, nego i svoju pokojnu suprugu.
Porodica i prijatelji čoveka koji je bio zadužen za tkanje tepiha shvataju njegov značaj, i uz veliki trud i upornost uspevaju da završe tepih za samo 20 dana. Kako tkanje odmiče, životne priče glavnih junaka se prepliću, te je u niti tog tepiha utkano puno ljudske topline, prijateljstva i ljubavi.

Vrsta događaja: 
prog_id: 
8 498
Vreme održavanja - početak: 
Uto, 13.11.2012 - 19:30
Kategorija: 
Custom Search