Priopćenje 71/11 DZH

Kategorija: 
Izvor: 

Predsjednici devet partija nacionalnih manjina uputili su pismo predsjedniku Borisu Tadiću, u kojem apeluju da se založi za izmjene Zakona o nacionalnim savjetima.

Oni su u pismu zatražili da se otvori široka politička debata o izmjenama tog zakona.
Ocjenili su da je potrebno zakonski regulirati izradu manjinskih biračkih spiskova u obliku izvoda iz općeg biračkog spiska, što bi bio zadatak nadležnog državnog tijela.
Prema njihovim riječima, isticanje kandidata za izbore za nacionalne savjete može da potekne samo od stranaka sa nacionalnim predznakom, a "pod određenim uvjetima" i od grupa građana.

U izboru članova nacionalnih savjeta mogli bi učestvovati samo birači koji se nalaze na posebnom biračkom spisku manjinske zajednice, navodi se u pismu.

Ocenjuje se da je potrebno obezbediti i garantovana mjesta nacionalnim manjinama u skupštinama Srbije i Vojvodine.

Oni su podsetili da su prije tri mjeseca uputili pismo premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, ali od njega nisu dobili odgovor.

Pismo su potpisali predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Aron Čonka, predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton, predsednik Demokratske zajednice Hrvata Đorđe Čović, predsednik Bošnjačke demokratske zajednice Emir Elfić, predsednik Građanskog saveza Mađara Laslo Rac Sabo.

Među potpisnicima su i predsednik Pokreta mađarske nade Balint Laslo, predsednik Slovačke stranke Jan Paul, predsednik Romske partije Srđan Šain i predsednik Demokratske partije Makedonaca Dragan Veljkovski.

 

 

Custom Search