Támogatás a szabadkai Szent Teréz-székesegyház felújításához

Kategorija: 
Izvor: 

Hatvanötmillió dinárral támogatja a szabadkai Szent Teréz-székesegyház rekonstrukcióját a Magyar Nemzeti Tanács. A pénzt a magyar kormány biztosítja a munkálatokhoz. Az önkormányzat már megkezdte az épület állapotfelmérését tavaly. Szabadka polgármestere és az MNT elnöke ma arról írt alá megállapodást, hogy az önkormányzat átruházza a feladatok elvégzését a Magyar Nemzeti Tanácsra.

Több mint 200 éve áll már Szabadka központjában a Szent Teréz-székesegyház. A 19. század végén ez volt a második legnagyobb plébánia az egész Magyar Királyságban. Ugyanebben az időszakban, azaz több mint 100 éve történt, hogy a bazilika fala az alapoktól a tetőig megrepedt. Valószínűleg a süllyedés miatt. A repedést ugyan megállították, de ezidáig nem sikerült teljes mértékben megoldani a problémát.

A szabadkai önkormányzat egy szakértőkből álló csoportja 2014-ben felmérte az épület állapotát, valamint elkészíttette a projektdokumentációt, amely alapján el lehet végezni a teljes villanyhálózat felújítását.

Maglai Jenő, polgármester, Szabadka: „Eddig jutottunk el, azzal, hogy mi ebben az évben, úgy gondoltuk, hogy majd folytatjuk ezt a programot, most viszont egy olyan helyzet alakult ki, ami nagyon pozitív és nagyon üdvözlendő. Arra vonatkozóan, hogy a Magyar Nemzeti Tanács komoly támogatási pénzeket kapott, ami alapján igazából és komolyan hozzá lehet fogni a kivitelezési munkálatokhoz is. Ennek a függvényében a szabadkai önkormányzat átruházza a további feladatoknak az elvégzését a Magyar Nemzeti Tanácsra.”

A szerződést Maglai Jenő, Szabadka polgármestere és Hajnal Jenő, az MNT elnöke látta el kézjegyével.

Az MNT a szabadkai Püspökséggel együttműködve viszi tovább a projektet.

A polgármester által említett komoly támogatás 165 millió forintot, vagyis több mint 65 millió dinárt jelent. Ez a magyar kormánytól érkezik az MNT-hez. Ennek köszönhetően megújulhat a székesegyház homlokzata.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Nagyon komoly, alapos talajmunkálatokat kell elvégezni, hogy kiderüljön a repedés oka, hogy olyan stabil, biztos alapágyba, medencébe lehessen fektetni a tornyot, hogy megállíthatóvá váljon ez az állapot.”

A teljes rekonstrukció néhány éven belül befejeződhet. A Szent Teréz-székesegyház épületén legutóbb több mint három évtizeddel ezelőtt végeztek felújításokat.

Custom Search