A tanítóképzős hallgatók a madarakkal ismekedtek

Kategorija: 
Izvor: 

Húsz madárfajt ismertek meg a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói Ludason. A Riparia Természetbarátok Egyesülete bemutatta a Természetbarát kert kialakítását is.

A szabadkai tanítóképzősök a természetben találkoztak több madárfajjal és a gyűrűzés folyamatát is végigkövették.

Margit Rita: „Minden tanító életében egy ilyen kezdetleges tapasztalatszerzés szerintem jól jön. Több, mint 20 fajta madár gyűrűzését követtük figyelemmel. Ami nekem legjobban megragadta a figyelmem, az a kék cinege volt, aki odúban költ.”

Dudás Viktor munkájába beépíti majd az itt szerzett tapasztalatokat. „Kirándulásokra fogunk járni majd a gyerekekkel, ha majd lehetőségünk adódik rá, és ez hasznos és szép dolog, hogy mi továbbvigyük a természetet, mert szükség van rá.”

A Riparia Természetbarátok Egyesületének elnöke. Szekeres Ottó elmondta, fontos, hogy a gyerekek már az iskolában halljanak a természetvédelem fontosságáról. „Megmutatjuk nekik, hogy mi az, ami itt a környékünkön érdekes, látványos, és a természetbe csábítható vele a diáktömeg. Reméljük, hogy többen efelé hajlandóságot is mutatnak majd.”

Az egyesület további célja, hogy a családi házakban is legyenek állatbarát helyek. Az állatoknak egyre szűkül az élőhelyük, ezért fontos, hogy kertjeinkben teret adjunk nekik. „A Természetbarát kert című programunkról van szó. Azt akarja bemutatni, hogyan lehet egyszerű, otthon is elkészíthető eszközökkel, illetve tevékenységekkel különböző fajoknak, madaraknak, hüllőknek, kétéltűeknek, de akár emlősöknek is, biztosítani olyan életfeltételeket, melyekkel megmaradnak” – mondta Vinkó Tamás, a Riparia Természetbarát Egyesület titkára.

A Természetbarát kert programot a Palics–Ludas Közvállalat és a Tartományi Településrendezési, Építésügyi és Környezetvédelmi Titkárság támogatta.

Custom Search