Macbeth Szabadkán

Kategorija: 
Izvor: 

Másfél hónapos késés után ma megjött a szükséges pénz, így készíthetik a színpadot és a díszletet az új előadáshoz. Shakespeare Macbethjét próbálja a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Az előadásban forgószínpadon játszanak, ez a tervek szerint egy hét múlva készül el. A bemutatót a hónap végén tartják.

Komoly tempóban próbálják a Macbethetet Szabadkán, egyelőre még díszlet és jelmezek nélkül. A színpadkép nem olyan lesz, mint amihez a szabadkai nézők hozzászoktak – meséli a rendező, Hernyák György. „Rendezőileg kész van, színészileg is ott van, kész van. Most még itt egyetlen dolog, ami nem működik, az a díszlet. Nagyon érdekes díszlet, egy forgószínpad, ami Szabadkán nagyon-nagyon régen volt, még annak idején, a régi színházban.”

A rendezőt a hatalom és a kisember kapcsolata érdekli leginkább az előadásban. Mezei Zoltán azt mondja, Macbeth éppen jó korban találta meg. A szerep és közte vannak hasonlóságok, de vannak ellentétes vonások is, amelyeket meg kell oldania. „Sokszor ábrázolják gonosz, hatalomra törő, célirányos és maga mellett mindent elsöprő emberként. Valamilyen szinten így is van megírva, viszont Gyuri azt szeretné, hogy ez ne pusztán egy ilyen erős tank legyen, ami végigvonul mindenkin és aztán a kardjába dől, hanem a lelkiismerete viszi oda, hogy nem tudja véghezvinni a tervét.”

Vicei Natáliát Lady Macbethként látjuk a színpadon. Ilyen szerep, amely a köztudatban él, ritkán adódik – mondja a színésznő. „Egyetlen egy célom van: hogy igaz legyen. Mindig ez a cél, hogy akárhogy is, de z én belső igazságomat megtaláljam benne, és hogy a néző is találjon benne igazságot.”

A szabadkai Macbeth a hatalom játékairól szól, a tervek szerint különleges színpadképpel, forgószínpaddal. A közönség először március 31-én láthatja.

Custom Search