Szabadkán kezdet hangversenykörútját a magyar Nemzeti Énekkar

Kategorija: 
Izvor: 

A magyar zenekultúrában merítkezhettek meg tegnap a szabadkaiak. A városban kezdte ugyanis hangversenykörútját a magyar Nemzeti Énekkar. A Szent Teréz-székesegyházban léptek fel, ott, ahol tavaly a Nemzeti Filharmonikusok turnékoncert-sorozata zárult.

A magyarországi Nemzeti Filharmonikusok tavaly eldöntötték, hogy a szomszédos országok magyarlakta területeire elviszik a magyar zeneszerzők műveit. Így jött létre ez a körút is, a tavalyi turné ugyanis elérte célját – mondta el Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója. „Nemcsak a magyarok látogattak el ezekre a hangversenyekre, hanem szomszédjaik is. És ekkor én megnyugodtam, mert ez volt a cél, hogy a határon túl élő magyarok lehessenek még büszkébbek arra a kultúrára, ami a magyar zenekultúra, és ugyanakkor mutassák meg a szomszédoknak, hogy békejobbal jövünk mi ide, és megosztjuk egymás zenei kincseit.”

A magyar zenei élet oratórium-repertoárjának legfontosabb megszólaltatója a koncertet adó Nemzeti Énekkar. 28 éve alakult, 23 éve vezeti Antal Mátyás karigazgató, a mostani hangverseny dirigense, aki a műsor kapcsán elmondta: egy magyar énekkar nem koncertezhet Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán szerzeményei nélkül, de emellett kortárs zeneszerzőket is szerettek volna bemutatni. „Csemiczky Miklós és Orbán György pedig a ma élő középgenerációsok egészen fantasztikus képviselői, mindkettőjüket nagyon szeretem, és nagyon jól illeszkednek ebbe az arculatba, amit Liszt, Bartók és Kodály elindított” – mondta.

A hangversenyen, amelyen orgonán kísért Nagy László Adrián, Szergej Rachmaninov művek is felcsendültek, és ezzel gondoltak azokra, akik az ortodox zenét kedvelik – tette hozzá a karigazgató. A Nemzeti Énekkar Kárpát-medencei körútjának következő állomása Beregszász, azután Dunaszerdahely következik, majd októberben és novemberben a Partiumban és Erdélyben lépnek fel.

Custom Search