Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Čet, 09.05.2013 - 09:30 -- nikola.tumbas
Modest Dulić  Dan pobede nad fašizmom
Modest Dulić Dan pobede nad fašizmom

U prilogu govor Gradonačelnika Modesta Dulića povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom  9. maj 2013. godine

Dragi sugrađani i sugrađanke, uvaženi gosti,

Drugovi i drugarice borci,

Danas se sećamo jednog od najznačajnih datuma u savremenoj istoriji Evrope – 9. Maja – Dana pobede nad fašizmom. To je dan kada je nacistička Nemačka potpisala bezuslovnu kapitulaciju, čime je okončano petogodišnje stradanje i razaranje Evrope i sveta, najveće koje je ljudska civilizacija ikada videla. Stoga, ovaj dan simbolizuje ponovno rađanje Evrope iz pepela u koji je fašizam imao nameru da je sahrani. Ovaj dan simbolizuje pobedu slobodnog sveta nad totalitarnim mrakom nacizma koji je pretio da ga uništi.

9. maj je dan kad slavimo i dan Evrope, koji je neraskidivo  povezan sa tekovinama antifašizma jer je upravo savremena Evropa zasnovana na osnovnim principima i načelima kojima su se vodili i borci protiv nacizma i fašizma – na principima mira, solidarnosti i tolerancije. Tim pre, 9. Maj predstavlja obavezu da se setimo stradalih u borbi za slobodu koju danas imamo, kao i da se istakne opredeljenje za demokratske vrednosti na čijim stubovima leži današnja zajednica evropskih država i naroda kojoj i sami težimo, i kojoj pripadamo.

Antifašizam je vrhovna vrednost na kojoj počiva slobodna Evropa danas. Antifašizam je istinsko opredeljenje za mir i slobodu, a protiv mržnje, nacionalizma i rasizma. Protiv diskriminacije, zla i nepravde. Kao takav, antifašizam ne predstavlja ni ideologiju ni političko opredeljenje, već istinsko civilizacijsko dostignuće.

Međutim, iako pobeđen u Drugom svetskom ratu, fašizam ne prestaje da živi i vreba, čekajući novu priliku. A čovečanstvo to ne bi još jednom preživelo. Zato smo dužni da se sećamo svih onih koji su dali svoje živote za ideal slobode i humanosti i da ne dozvolimo relativizaciju njihovog stradanja kroz pokušaje širenja fašističke, odnosno neofašističke ideologije. Dužni smo da stalno budemo na oprezu, i da svaku, i najmanju naznaku fašističkog delovanja, sasečemo u korenu.

Poseban doprinos u borbi protiv fašizma, kao zajedničkog cilja, dali su građani Subotice tokom Drugog svetskog rata, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, socijalnu ili neku drugu pripadnost. Kao grad kojeg je vekovima odlikovala multikulturalnost i multietničnost, Subotica se i tada potvrdila kao zajednica koja baštini toleranciju i skladan suživot svih njenih građana.

Danas, na ovaj veličanstven dan, sećajući se svih žrtava fašizma i nacizma, i negujući uspomenu na njih, jer da nije bilo njihove nesebične žrtve, ne bi bilo ni nas ovde danas, želeo bih da čestitam građanima i građankama Subotice 9. Maj – Dan pobede i Dan Evrope koja je izrasla na temeljima te pobede.

Fotograf: 
Custom Search