Oktatási kiállítás

Kategorija: 

Nagy volt az érdeklődés a kétnapos Oktatási Kiállítás iránt, amelyet Szabadkán az Ivan Sarić Műszaki Iskolában tartottak. A megkérdezett diákok az ilyen rendezvényeket is jónak tartják, de mint mondják, a továbbtanulás kérdésében sokat segít nekik az iskolák nyílt napja, amikor el lehet látogatni az intézményekbe.

Az iskola tornatermében a felállított standokon intézményeiket népszerűsítették a pályaválasztási programmal rendelkező általános iskolák, emellett minden középiskola Szabadkáról és Topolyáról, minden egyetem és főiskola Szabadkáról és Zomborból, valamint azok az iskolákkal együttműködő vállalatok, amelyekben a fiatalok később elhelyezkedhetnek. Korom Gabriella, tanár, Vegyészeti-Technológiai Iskola, Szabadka: „Talán a négyéves szakokra nagyobb az érdeklődés, a három éves szakokra, szakmákra kevésbé, talán itt kiemelném a péket, amire többen érdeklődtek, reméljük ezen a szakon túljelentkezés lesz, és talán azoknak ajánlanám ezeket a szakmákat, akik szeretnének minél előbb elhelyezkedni, de a négyéves szakoknál nagyon könnyen tovább tudnak tanulni.”

Az általunk megkérdezett általános iskolák diákok többsége már tudja, hol szeretne továbbtanulni. Már csak az a kérdéses, hogy ebben az évben lesz-e olyan szak, mert mint azt korábban az oktatásügyi minisztérium bejelentette, az idén kétszáz középiskolai szakkal kevesebbet indítanak Szerbiában. Hétezer elsőssel kevesebb lesz ugyanis a középiskolák első osztályaiban és ezért azokat a szakokat, amelyekre tavaly is kevés jelentkező volt, az idén már biztosan nem indítják el.

Custom Search