Petíció a rendkívüli tartományi választások kiírásáért

Kategorija: 

Elkezdődött az aláírásgyűjtés Újvidéken. A Szerb Haladó Párt így próbálja elérni, hogy Bojan Pajtić mondjon le, illetve vonja vissza a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozatot. A tartományi kormány elnöke azonban azt mondja, marad a helyén, és harcol azért, ami Vajdaságnak jár.

Újvidéken, a Duna utca végén állították fel azokat a standokat, ahol a Szerb Haladó Párt elképzeléseivel szimpatizálók aláírhatták a petíciót. Az SZHP-hez csatlakoztak azok a pártok és szervezetek, amelyek a pénteki újvidéki tüntetésen is részt vettek. Három követelésük van. Maja Gojković, ay SZHP elnökségi tagja: „Első követelésünk, hogy Bojan Pajtić és a Demokrata Párt, mint a nyilatkozat megalkotója, vonja vissza ezt a dokumentumot a parlamenti eljárásból. Második követelésünk, hogy Bojan Pajtić mondjon le. Ezzel megvalósulhat harmadik követelésünk is, miszerint Pásztor István házelnök írja ki a rendkívüli választásokat Vajdaságban.”

Arról, hogy eddig hányan írták alá a petíciót, még nem adtak hírt. Hétfőtől azonban már nem csak a tartományi székvárosban, hanem Vajdaság más településein is lehetőség lesz a folyamodvány aláírására. Az SZHP célja természetesen az, hogy minél több támogatóval tudjon nyomást gyakorolni a fennálló vajdasági hatalomra.

Bojan Pajtić azt mondta, nem mond le, és a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozatot sem vonja vissza. „Több mint irónia azzal vádolni a vajdasági kormányt, hogy nem tesz eleget a tartomány polgáraiért, illetve azt állítani, hogy a tartományi kormány miatt ment tönkre Vajdaság gazdasága. Nem. Azért sínylődik, mert nem tartják be az alkotmányos garanciákat.”

A tartományi kormány elnöke azt is elmondta, arra számít, hogy rendkívüli köztársasági választásokat írnak ki a hatalmi koalíción, de magán a Szerb Haladó Párton belül is kialakuló egyre nagyobb nézetkülönbségek miatt. Aleksandar Vučić, a haladók elnöke ezt az ötletet, vagyis hogy köztársasági választásokat tartanak, tartományit azonban nem, kivitelezhetetlennek nevezte.

Custom Search