KLASICI EVROPSKOG FILMA

Pon, 12.03.2007 - 08:26 -- urednik

Zbog velikog interesovanja, FOKUS Fondacija od 16. februara ponovo počinje sa prikazivanjem dela majstora evropske kinematografije.

Ciklus "Klasici evropskog filma" nastavlja sa predstavljanjem najvažnijih filmova iz istorije kinematografije nastalih u Evropi, kolevci filmske umetnosti. Za razliku od većine filmskih serijala, organizovanih po žanrovskim, autorskim ili geografskim celinama, pred vama je nasumičan izbor koji ima za cilj da predstavi raznovrsnost evropske kinematografske baštine kroz dela nekih od najznačajnijih autora. Osnovna zajednička osobina filmova iz ciklusa je što postavljaju suštinska pitanja ljudskog postojanja kroz neponovljive umetničke forme. Ono što posebno iznenađuje je činjenica da izabrani filmovi poseduju jedinstvenu hrabrost u razbijanju tabua koji jednakim intenzitetom postoje i danas. Neki od filmova u programu su godinama bili zabranjeni, njihovi autori proganjani ili osuđeni od strane javnosti...

Ciklus će trajati puna četiri meseca, a filmovi će biti prikazivani svakog petka sa početkom u 19.30 u Amfiteatru Otvorenog univerziteta.

Ulaz je slobodan!

PETAK, 16. MART>

ALPHAVILLE / ALFAVIL (1965)

Francuska

Režija: Jean-Luc Godard

Uloge: Eddie Constantine, Anna Karina, Akim Tamiroff

99 min

Privatni detektiv Lemi dolazi na planetu Alfavil kako bi sprečio sulude planove naučnika Fon Brauna. Alfavilom upravlja kompjuter ALFA60 ukidajući svaki vid emocija u cilju stvaranja savršenog racionalnog univerzuma. Nekonvencionalni naučno fantastični film, nekonvencionalnog Godara zapravo je filozofska studija o dehumanizaciji savremenog doba. Za razliku od ostalih predstavnika istog žanra film "Alfavil" ne koristi scenografiju ispunjenu mnoštvom lampica i tastera, laserskih pištolja, srebrnih kostima i čudnih bića. Kompletan film je snimljen u Parizu 60-tih i zasnovan je na ikonografiji američkih film noir krimića. Glavni glumac Edi Konstantin u Francuskoj je bio poznat po ulogama surovih detektiva u jeftinim televizijskim krimi serijalima, što ga čini savršenim izborom u kontrastu sa izvanrednom glumicom Anom Karinom. Radni naslov filma je bio Tarzan protiv IBM-a.

www.fokus-su.org.yu

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
prog_id: 
1 227
Vreme održavanja - početak: 
Pet, 16.03.2007 - 19:30
Vreme održavanja - kraj: 
Ned, 18.03.2007 (All day)
Kategorija: 
Custom Search