8.mart - Dan cvećara

Ned, 08.03.2015 - 21:31 -- nikola.tumbas

Borba za ravnopravnost polova tj. žena u javnosti dostiže kulminaciju najčešće oko osmog marta ili izglasavanje nekih osetljivih zakona, naročito onih koji se tiču rodne ravnopravnosti. Žene bi silom da nam odrežu onu stvar, ne bili u pantalonama isto izgledali. Može biti da nam žele uvaliti i rađanje dece samo to im za sada neće uspeti. Moje skromno poznavanje nauke u tom smeru govori da će ovaj deo još potrajati iako je Švarceneger već rodio ali srećom samo na filmu.

Borba za rodnu ravnopravnost iz mog ugla zvuči jako isforsirano, neukusno, neprimeren kulturnim obrazovanim ženama. Po mom skromnom mišljenju ovo pitanje uopšte ne treba da postoji kod nas. U dvadeset prvom veku se podrazumeva ravnopravnost polova, nacionalnosti, boje kože itd. Žene su zastupljene u društvenom životu onoliko koliko je njihovo interesovanje, kolike su njihove intelektualne ambicije i mentalne sposobnosti. Ne može se napredovati samo zato što je neko  odredio neke kvote. Kvalitet treba a ne kvote. Ako ima kvalitetnijih intelektualki koje se bave društvenim životom više nego ponude muške populacije,  ja sam lično spreman da potpišem „matrijarhat“.  Naime, u tom slučaju su žene izborile kvalitetom i mentalnom snagom da ih bude više od muškaraca u vladajućim strukturama ili opšte na javnoj sceni. Može se desiti da zbog kvote u vladajuće strukture uđu neškolovani, nesposobni kadrovi samo zato što su žene. To je nedopustivo. Nema kvota !!! To je onda ravnopravnost. Svi treba da imaju iste šanse na startu.

Citat - “Ženska odbornička mreža je neformalna grupa odbornica, bez obzira na pripadnopst različitim političkim partijama, deluje i radi na ostvarivanju načela i ciljeva koji su garanti parlamentarne demokratije, vladavine prava i ljudskih sloboda.Cilj je promocija prava žena i aktivno uključivanje u donošenje odluka". (www.GradSubotica.co.rs).

Ovo je još jedan bledi pokušaj sad već egzibicionizma. Pominje se čak MIZOGINIJA I SEKSIZAM  (mržnja prema ženama). Neukusno, nepravedno, nepotrebno. MIZANDRJA (mržnja prema muškarcima ) bi možda mogao da bude odgovor na ponuđeno ali moje poimanje viteštva neće dozvoliti da razvijem teoriju koja bi možda štošta objasnila. 

Besposlen pop i jariće krsti. Tako naše drage koleginice nemajući pravih argumenata i tema kojima će se baviti pa udarile u udruživanje , stvaranje nekog veštačkog fronta potpuno bez razloga. Ničim izazvan njihov gnev predstavlja se na relativno perfidan način ne bi li kod javnog mnjenja izazvao osećaj krivice i masovno posipanja pepelom. Žene su sasvim ravnopravni članovi ovog društva i tu nema šta da se dokazuje ili diskutuje. Kad se događa mobing, kriminalne radnje i slični van zakonski napadi na žene, ne sme se to podvoditi pod neranopravnost polova tj rodne ravnopravnosti. To je onda kriminal koji ima svoja rešenja  u okviru pozitivnih zakona države Srbije. Takve žrtve postoje i kod muške populacije.

Poštovanje koje izražavamo prema svojim majkama, suprugama, majkama naše dece, sestrama, koleginicama i ostalom ženskom rodu  nije izveštačeno već leži na tradiciji ponašanja civilizovanog društva i iskrenom pristupu muškaraca. Za voljenu ženu, muškarac je u stanju da žrtvuje mnogo. U tom segmentu življenja žene se ne bune. Kleknuti kod prosidbe, kupiti joj poklon , pridržati kaput, prepustiti mesto za sedenje, odmaknuti stolicu kod stola, udvarati joj se kako priliči manirima jednog džentlmena ili mladalačkog stila lokalnog junaka se smatra ugodnim, poželjnim i normalnim. Neke stvari se nikada neće moći promenuti jer priroda i okolnosti jednostavno određuju  pozicije jedinki u privatnom životu. Kultura življenja čini suživot harmoničnim i neka tako bude zauvek.

Drage dame ne uzmite za zlo izlaganje jednog iskrenog džentlmena dobrano osrednjih godina. Sretni vam svih 364 dana u godini pa i  8 mart, za ne daj Bože.

08.03.2015

Custom Search