Pokrenimo srce

Sre, 16.10.2024 - 11:10 -- nikola.tumbas

Svetski dan „Pokrenimo srce“ se obeležava 16. oktobra svake godine. Dom zdravlja Subotica i zaposleni u Službi hitne medicinske pomoći obeležavaju ovaj dan od 2014. godine. Cilj manifestacije je da povećamo nivo svesti o značaju ranog započinjanja KPR-a od strane laika, što većem broju naših sugrađana.
Iznenadni gubitak svesti uz prestanak rada srca i disanja se može dogoditi bilo gde, bilo kada i bilo kome. Iako je najčešći u kućnim uslovima, dešava se i na javnim mestima, na ulici, radnom mestu, sportskim terenima tokom fizičkog napora... Jedna od deset osoba preživi. Rano započinjanje KPR-a od strane laika povećava preživljavanje 2 do 3 puta. Na žalost, vrlo mali broj osoba koje su doživele srčani zastoj dobija ovu vitalnu pomoć na vreme kako bi im se spasio život. Podaci o incidenci srčanog zastoja se beleži i proučava u SHMP deset godina, od kada se SHMP Subotica priključila EuReCa programu Evropskog Resuscitacionog Saveta a u saradnji sa Resuscitacionim Savetom Srbije. Prema dobijenim podacima incidenca srčanog zastoja u Subotici je 170 na 100.000 stanovnika. Drugim rečima, srčani zastoj se dešava svaki drugi, treći dan.
U cilju unapređenja kvaliteta zbrinjavanja ovih pacijenta, tokom decenijskog EuReCa programa, u kontinuitetu smo sprovodili različite aktivnosti u vidu edukacije svih zaposlenih u SHMP kroz kurseve Resuscitacionog Saveta Srbije o zbrinjavanju životno ugroženih pacijenata. Paralelno su rađene edukacije građana kroz različite manifestacije koje su svake godine i medijski bile propraćene. Zahvaljujući, pre svega ogromnom razumevanju i podršci uprave Doma zdravlja, Grada Subotice a i Pokrajine Vojvodine, naša služba raspolaže najsavremenijom opremom u Srbiji koja u potpunosti prati Evropske standarde a samim tim i zbinjavanje najkritičnijih pacijenata kojima se borimo za život.
Žolt Sendi, glavni medicinski tehničar

Cilj ovogodišnje manifestacije “Pokrenimo srce” je da kroz obuke zaposlenih u društveno odgovornim kompanijama, kroz aktivnosti „Kids save life“ u školama i vrtićima, definišemo situacije sa životno ugrožavajućim stanjima u kojima je ušečće laika od krucijalnog značaja do pristizanja naše ekipe i ranog započinjanja osnovnih mera životne podrške (BLS). Odziv škola ka edukacijama je izuzetan. Počeli smo sa kratkim informisanjem dece u vrtićima, kojima je program prilagođen uz bajkovit prikaz srčanog zastoja koji prezentuje jedan Meda. Ovom prilikom se zahvaljujemo Zoo vrtu -Palić na saradnji od kojeg nam je ustupljen Meda.
Ove nedelje smo uradili edukaciju trećih razreda u Gimnaziji “Svetozar Marković’’ i za samo nedelju dana kroz obuku je prošlo preko 300 dece a cilj nam je da se edukacija sprovede u svim školama u našem gradu i vangradskim naseljima kako bi zajedno uvežbali kako da pokrenemo srce.
Pozivamo vas da se odazovete našim aktivnostima da zajedno sa nama naučite kako da pokrenete srce i sopstvenim rukama spasite život.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search