Trka mira stigla u Suboticu

Uto, 15.10.2024 - 23:35 -- dejan.vukovic

Subotičani su na gradskom Trgu u ponedeljak 14. oktobra dočekali Trku mira koja je nakon dvadeset gradova u našoj zemlji stiga u naš Grad. 

Internacionalni trkači baklju mira su doneli iz Makedonije a na svom putu kroz Srbiju prošli su kroz Vranje, Vladičin Han, Surdulicu, Crnu Travu, Vlasotince, Leskovac, Niš, Aleksinac, Ražanj, Kruševac, Paraćin, Jagodinu, Lapovo, Veliku Planu, Beograd, Srbobran, Bačku Topolu i Staru Moravicu, odakle je stigla u Suboticu. U poslednjim metrima uz interanacionalne trkače uz štafetu su trčali školarci i mladi sportisti.

Dobrodošlicu trkačima u naš grad poželeo je Srđan Samardžić pomoćnik gradonačelnika Subotice. - Poželeo bih dobrodošlicu ovim divnim ljudima koji promovišu vrhunske vrednosti i vrline. Mir je imperativ i ideal kome svi treba da težimo. Treba da učinimo sve da mir zavlada svetom i da generacijama koje dolaze posle nas mir i blagostanje u svetu. Dragi učesnici trke dobro došli u naš grad koji je Evropski grad sporta, multikulturalan, multietnički i koji je poznat po toleranciji i miru. 

Devashishu Torpy, predsednik Trke mira za Evropu zvanično je predao štafetu Srđanu Samardžiću. - Hvala vam na ovom prelepom dočeku u Subotici. Velika nam je čast bila da donesemo baklju mira u Suboticu. Sa nama je međunarodni tim trkača koji trčanjem prenosi štafetu mira po evropi poslednjih sedam meseci. Sama trka mira je počela pre trideset sedam godina, 1987 godine po inspiraciji Sri Chinmoya koji je jako voleo sport. Kada je odrastao shvatio je da je sport moćan i da se preko njega može deliti poruka mira. Zato je zamolio trkače da ponesu štafetu mira u što više gradova i zemalja sveta sa jasnom porukom da smo svi deo iste ljudske porodice. Trka mira je bila već u 150 zemalja širom sveta i u svim tim brojnim zemlajma smo zatekli ljude koji šire i žele mir u svetu. Hvala vam Subotice !  

Okupljenima se obratio i predsednik Trke mira za Srbiju Predrag Knežević a nakon toga su se okupljenima predstavili i svi članovi internacionalnog tima trkača uz interakciju sa mladim subotičanima.

Celu manifestaciju svojim nastupom obogatili su članovi Kulturno umetničkog društva železničara „Bratstvo“.  

Tagovi: 
Custom Search