Комунисткиња Лола Вол поново са својим саборцима

Sre, 09.10.2024 - 08:53 -- nikola.tumbas

Након што је девастирана и украдена, неколико суботичких организација покренуло иницијативу за обнову бисте мучене и убијене антифашисткиње.

 Биста комунисткиње Лоле Вол придружила се њеним партијским друговима и саборцима који су дали своје живе у антифашистичкој борби.

На платоу испред зграде Нове општине уз бисте бораца Иштвана Кизура, Лазара Нешића и Матка Вуковића сада је и биста комунисткиње која је због свог рада на ширењу партијског матерјала, организовања војних десетина и санитетских течајева мучена и осуђена на смрт. Обешена је 18. новембра 1941. године са још 14 својих партијских другова. Имала је само 27 година.

Биста Лоле Вол постојала је својевремено испред фабрике „Славица“ али је девастирана и украдена. Заједничком иницијативом суботичке подружнице „Женских студија и истраживања“, Центра Тито и СУБНОР-а биста је обновљена и постављена на ново, одговарајуће место уз постојеће бисте бораца за слободу.

У години када обележавамо 80 година од победе над фашизмом имамо прилику да на новом месту отварамо бисту наше антифашисткиње Лоле Вол. која је једна од заслужних жена и мушкараца које су скрајнуте из нашег фокуса и требало би да их се присећамо. Волим да понављам да су све те особе заслужне за слободу, мир и љубав коју данас уживамо“ рекла је др Маргарета Башарагин, из суботичке подружнице „Женских студија и истраживања“.

У име Центра Тито, Миклош Нађ Олајош је додао да сада овај низ бисти говори и о томе да су у Суботици све националности учествовале у борби против фашизма,. „Ми данас радо говоримо о лепоти Суботице и њених грађевина, али посетиоцима можемо рећи: и ово је Суботица. Слобода је извојевана учешћем свих“ рекао је Миклош Нађ Олајош.

Организатори су посебно истакли допринос др Маје Ракочевић Цвијанов, стручњака из Међуопштинског завода за заштиту споменика културе која је учествовала и у припреми пројектне документације и надзору.

Сведоци смо честих крађа споменика од бронзе у јавном простору и утврдили смо да је пре некоико година ову скулпутру Лоле Вол неко отуђио. Ставили смо је на листу приоритета код Јаавног предузећа за управљање путевима, јавно становање и урбанизам, и успели смо да добијемо новац за реконструкцију. Неколико организација дало је више предлога за премештање бисте, а одабрали смо ово место као одговарајуће како би се сећање на њу обележавало на достојан начин“ каже Маја Ракочевић Цвијанов. Она је додала да ће настојати да бисте обезбеде рефлекторима и светлом.

Оригинална биста Лоле Вол је рад вајарке Вере Габрић Почуча, која је и сама била стручњак Међуопштинског завода за заштиту споменика културе, настао 80-тих година прошлог века. У њеном атељу сачуван је модел од гипса који је пронашла њена ћерка те је сада изливена оригинална реплика бисте Лоле Вол.

Осим чланова организације које су иницирале спашавање и постављање бисте, догађају су присуствовали и чланови Јеврејске општине у Суботици, те културни радници.

Autor teksta: 
Custom Search