Saopštenje ZLF SU povodom usvajanja odluke o JPP za JP ,,Subotica-trans"

Kategorija: 

Povodom katastrofalnog stanja u kojem se nalazi JP ,,Subotica-trans” i najavljenog dolaska privatnog partnera, Zeleno-levi front Subotica će uputiti zahtev nadležnima da se organizuje dobrovoljno čišćenje autobusa, u akciji ,,Očistimo dok je naše”.

U Subotici postoje dva popularna i netačna mita oko javnog gradskog prevoza. Prvi je da ukoliko ne koriste usluge njihov novac ne odlazi u ovo preduzeće, a drugi je da samo ‘siromašni’ koriste usluge javnog prevoza. Odbornici SNS-a u Subotici žele da popularizuju još jedan netačan mit, tj. da ,,Subotica-trans” više nije ni potreban jer je standard građana toliko dobar da svi mogu da priušte privatne automobile.

Ovakvi pokušaji izvrtanja istine štete javnom interesu, posebno našim đacima, penzionerima, stanovnicima prigradskih delova grada i najugroženijim slojevima društva čija mobilnost i kvalitet života direktno zavise od javnog gradskog prevoza. U javnom interesu je da grad Subotica ima kvalitetan, funkcionalan i pristupačan javni gradski prevoz i svako ko tvrdi drugačije radi protiv interesa građanki/a Subotice.

Javni gradski prevoz ne može, ni ne treba da bude profitabilan, a novcem svih Subotičanki/a iz gradskog budžeta se subvencionišu održivi gubitci preduzeća.

Problem neodrživih gubitaka ovog javnog preduzeća je mnogo kompleksniji i traje decenijama, a netačno je da se odlukom o koncesiji rešavaju bilo kakvi problemi preduzeća i grada. Da bi javni gradski prevoz bio funkcionalan i održiv postoji nekoliko preduslova, a onaj najbitniji jeste da postoji dobar generalni urbanistički plan, tj. u loše organizovanom gradu ne može postojati dobro organizovan javni gradski prevoz.

Dodatno, izjava direktora JP ,,Subotica trans” za govnornicom Skupštine grada Subotica u kojoj milionske gubitke pravda ,,borbom protiv kriminalne hobotnice koju je nasledio u preduzeću” je dodatni alarm o potencijalnim malverzacijama koje se ne rešavaju od kada je SNS-SVM na vlasti u Subotici. Slično njemu, na drugoj sednici imali smo ispovest gradonačelnika Subotice koji je potvrdio da je neko opljačkao gradski budžet i da nisu bila plaćena dugovanja grada, kada je on izabran 2020. godine.

Odgovor na naša pitanja ko je to uradio i zašto nije uhapšen još nismo dobili, posebno kada znamo da su pozicije ‘nasledili’ od gradonačelnika ispred SNS-a, Bogdana Labana i direktora Aleksandra Aleksića, koji je sada direktor u JKP ,,Subotičke pijace”. Pozivamo policiju i tužilaštvo da istraže ove navode gradonačelnika Stevana Bakića i direktora Dejana Ljubisavljevića.

Zeleno Levi front Subotica poziva sugrađanke/e da se uključe u našu akciju ,,Očistimo dok je naše” , a sve informacije mogu dobiti svakog radnog dana u periodu od 15 do 17 časova u kancelariji ZLF SU na adresi Branislava Nušića 2a.

 

Custom Search