Saopštenje za javnost Gro DS-a

Kategorija: 
Izvor: 

GRADSKI ODBOR DEMOKRATSKE STRANKE ZAHTEVA OD LOKALNIH VLASTI HITNO PROGLAŠENJE ELEMENTARNE NEPOGODE ZBOG SUŠE
Gradski odbor Demokratske stranke poziva lokalne vlasti da odmah reaguju na alarmantnu situaciju u poljoprivredi i hitno proglase elementarnu nepogodu zbog suše koja ugrožava našu ekonomiju, sela i opstanak poljoprivrednika.
Ove godine smo suočeni sa najvišim prosečnim temperaturama zabeleženim od kada se vrše merenja, što je dovelo do katastrofalno niskih prinosa svih poljoprivrednih kultura. Seljaci širom naše opštine trpe nesagledivu štetu, a čitave porodice koje zavise od poljoprivrede suočavaju se sa gubitkom sredstava za život.
Posebno zabrinjava nesposobnost vlasti da predvide posledice klimatskih promena, kao i nebriga lokalnih vlasti da preduzmu adekvatne mere kako bi pomogle poljoprivrednicima. Odsustvo strateškog planiranja i pravovremenog delovanja u trenutku kada su klimatske promene očigledne samo dodatno pogoršava situaciju.
U tom kontekstu, zahtevamo: proglašenje elementarne nepogode i hitno formiranje komisije za procenu štete; korišćenje satelitskih snimaka Biosens instituta za praćenje useva i detaljnu analizu prouzrokovane štete od visokih temperatura; hitnu izmenu zastarele metodologije za procenu elementarne nepogode koju koristi Republički hidrometeorološki zavod, kako bi se uvažile moderne naučne tehnologije i preciznije procene šteta u budućnosti.

Pozivamo sve nadležne institucije da se ujedine u ovom trenutku i pruže neophodnu podršku našim poljoprivrednicima, čiji rad predstavlja osnovu opstanka naših ruralnih sredina. Info tim GrO Demokratske stranke

Subotica, 19. septembar 2024.

Custom Search