Колика је добит јавних предузећа у Суботици?

Kategorija: 
Izvor: 

Укупно 12 јавних предузећа у градску касу уплатиће половину своје добити што укупно чини 55 милиона динара и више је него лане.

Суботица – Од добити коју су јавна предузећа стварила у свом пословању у 2023. години у градски буџет слиће се укупно око 55 милиона динара. То је нешто више него лане, када су јавна предузећа града придонела градском буџету са 47,4 милиона динара. По градској уредби половину нето добити предузећа улажу у даље инвестиције и развој, а половина се уплаћује оснивачу, односно у градски буџет.

За разлику од претходних година када су предузећа која послују са енергентима остваривала највећу зараду, прошле 2023. године најбоље је, бар по оствареној нето добити, пословало предузеће „Чистоћа и зеленило“ чији завршни рачун показује нето добит од 47,8 милиона динара. Граду, као оснивачу, до 30. новембра ове године уплатиће половину те добити у износу од 23,9 милиона динара. „Суботицагас“ има нето добит од 35,2 милиона динара, а половину од 17,6 милиона уплатиће у градску касу. Пре три године, примера ради, само у предузећу „Суботицагас“ половина нето добити износила је 46,1 милион динара.

По добити следи предузеће „Водовод и канализација“ које је остварило добит од 10,4 милиона и граду ће уплатити 5,2 милиона динара. Комунално предузеће „Погребно“ остварило је нето добит од 4,8 милиона динара, а у заједничку касу града уплатиће 2,44 милиона динара. Нето зарада „Паркинга“ у прошлој години је 3,7 милиона, и граду ће уплатити 1,8 милиона динара. Некада у врху по добити предузеће „Суботичка топлана“ има нето добит од 1,4 милиона динара, те ће половину уложити за инвестиције, а половину 734,7 хиљада динара дати граду. „Суботичка топлана“ је, поређења ради, у 2020. години забележила нето добит од 29,4 милиона динара, а годину дана касније нешто преко 14 милиона динара.

У више наврата градска руководства истицала су да примарни циљ комуналних и јавних предузећа није остваривање добити, већ пре свега квалитетно задовољавање потреба грађана у комуналној инфраструктури. На седници Скупштине града прихваћени су извештаји о расподели добити са 12 јавних и јавно комуналних предузећа од којих су сва пословала са оствареном добити. Једини губиташ, и то већ неколико година уназад, међу суботичким комуналцима је градско транспортно предузеће „Суботица – транс“ које бележи губитак у прошлој години од близу 230 милиона динара.

А.И.

Custom Search