Zeleno-levi front podržava i poziva sve sugrađanke i sugrađane na najavljene građanske proteste

Kategorija: 

Zeleno-levi front Subotica podržava i poziva sve sugrađanke i sugrađane na najavljene građanske proteste u Subotici i Beogradu. Protest protiv iskopavanja litijuma i bora održaće se u četvrtak 8.8. u 19 časova na Trgu Slobode u Subotici, a u Beogradu 10.8. u 19č na Terazijama.

Najava eksploatacije minerala jadarita, radi ekstrakcije litijuma i bora u Srbiji je posledica protivustavnog delovanja institucija na državnom i lokalnom nivou, koje je suprotno interesima građana i ostvarivanju Ustavom garantovanog prava na zaštitu zdravlja i prava na zdravu životnu sredinu.

Zbog (ne)delovanja institucija, delovi Vojvodine već godinama snose ozbiljne posledice eksploatacije nafte koju sprovodi Naftna industrija Srbije (NIS), među njima je i naš grad.

Predstavnici NIS-a zajedno sa dr Balintom Pastorom i ‘počasnim građaninom’ Imreom Kernom uveravali su stanovnike Bačkih Vinograda, Šupljaka, Palića, Hajdukova, Kelebije i Subotice da bušotine neće ugroziti izvore pijaće vode niti narušiti kvalitet života, ali nažalost svedoci smo isušivanja bunara i upitnom kvalitetu vode.

Prema podacima koje smo dobili od Gradske uprave Subotica, prihodi grada na osnovu rudne rente od eksploatacije nafte su oko 3,2 miliona dinara po kvartalu ili oko 110.000 evra godišnje. Poređenja radi, najnovija cena već otvorenog akvaparka u poslednjoj fazi radova iznosi 598 miliona dinara tj. oko 5,1 miliona evra.

Prema zvaničnim informacijama Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, u 2019. je od 43 testirana vodovoda u Vojvodini samo u 10 bila ispravna voda za piće, a svako bušenje utiče na ono što građani piju iz česmi.

Dodatno, podaci sa istog instituta nam govore da delovi Vojvodine, poput zapadne i severne Bačke, kao i severni Banat, okruzi su u kojima su zabeležene najveće stope oboljevanja od svih vrsta karcinoma na 100.000 stanovnika u našoj zemlji.

Sada nam predstavnici vlasti ponovo daju garancije za zaštitu životne sredine dok slušamo laži o budućem prosperitetu i kvantnim skokovima u budućnost’.

Pozivamo sve sugrađane/ke da iskažu svoje nezadovoljstvo na miran način i pokažu solidarnost jer samo zajedničkim snagama možemo zaustaviti ove katastrofalne projekte.

Custom Search