Druženje sa subotičkim olimpijcima

Sub, 20.07.2024 - 21:59 -- dejan.vukovic

Sportski savez Subotice je u petak 19. jula u prostorijama Fondacije "Danilo Kiš" organizovao otvorenu tribinu u okviru najave Olimpijskih igara koje će će zvanično otvoriti 26. jula u Parizu. Usput je promovisan bilten "Vek olimpizma u Subotici" koji sadrži podatke o subotičkim učesnicima na Olimpijskim igrama, očekivanju subotičkih sportista na predstojećim Igrama kao i priče o najuspešnijim subotičkim sportistima na Olimpijadama.

Na tribini su učestvavai istaknuti sportisti, olimpijci Sreten Damnjanović, Zoran Ivanović, Zoran Kalinićem kao i Andrej Barna koji je u Subotici obavio poslednje treninge pred put u Pariz. U centru pažnje bila je najava Olimpijskih Igara u Parizu 2024. godine na kome će nastupati četiri takmičara iz Subotice – odbojkaš Miran Kujundžić, veslač Martin Mačković, rvač Ali Arsalan i plivač Andrej Barna, osvajač zlatne i bronzane medalje na nedavno održanom Prvenstvu Evrope u plivanju.

Subotica ove godine proslavlja sto godina olimpizma pošto su 1924. godine takođe u Parizu svoje prve nastupe za naš grad imali Andrija Kujundžić u fudbalu i Laslo Litneker u mačevanju koji je osvojio bronzanu medalju. Subotički sportisti su u ovih 100 godina osvojili ukupno 14 medalja. Najuspešniji je Đula Mešter sa osvojene dve medalje u odbojci, zlatnom 2000. godine u Sidneju i bronzanom četiri godine ranije u Atlanti. Nadamo se da će se i ove godine nastaviti taj uspešan niz subotičkih sportista na najvećem sportskom takmičenju.

Bivši olimpijci su izneli neke svoje utiske i interesantne detalje sa svojih nastupa i pokušali dočarati koliko je važna najveća planetarna sportska smotra. Prisutni posetioci mogli su čuti interesante podatke iz njihovih sportskih nastupa i kako su ih oni doživeli. Sreten Damnjanović je bio dva puta učesnik kao takmičar a čak pet puta kao trener. Interesantan je podatak da je 1972. godine ostao bez medalje iako nije ni jednom poražen, zabeležio je pet pobeda i jedan nerešen rezultat što je zbog sistema takmičenja bilo dovoljno samo za četvrto mesto. Damnjanović je istakao važnost trenera u ostvarivanju dobrog rezultata, imao je i par korisnih saveta za Barnu uz nadu da veruje u njegov dobar nastup na Olimpijskim igrama.

Zoran Ivanović je bio poslednji gimnastičar iz Srbije koji je nastupio na Olimpijskim igrama 1972 godine. Napomenuo je Ivanović teške uslove u kojima su se tada gimnastičari pripremali. Naglasio je da su 1972 godine u Minhenu mogli nastupiti samo sportisti amateri i da su tada postojala dva olimpijska sela, posebno za sportiste a posebno za sportiskinje. Stonoteniser Zoran Kalinić je imao dva nastupa na Olimpijskim igrama, 1988 u Seulu i 1992 godine u Barseloni. Nastupio je samo u singlu mada je puno bolje rezultate postizao u dublu sa Šurbekom, koji nije mogao da nastupi na Olimpijadi pa je bio uskraćen za osvajannje eventualne medalje. Interesantno je da je Zoran Kalinić na Olimpijadama pored takmičenja, učestvovao i kao trener, ali i kao član Izvršnog odbora Olimpijskih igara. Istakao je da je za njega ipak najvažniji bio nastup kao takmičar. Olimpijska medalja je ipak stigla u porodicu Kalinić doneo je njegov sin Nikola Kalinić koji je bio član košarkaške reprezentacije Srbije koja je 2016 godine u Riu osvojila srebrnu medalju.

Najmlađi olimpijac na tribini bio je plivač Andrej Barna koji će u Parizu po drugi put učestvovati na Olimpijskim igrama. Barna je izneo svoje utiske sa prošlih Igara koje su održane u Tokiu po specifičnim uslovima bez prisustva publike zbog svetske pandemije korona virusa. Barna je u na tim igrama zauzeo deveto mesto. U Parizu očekuje bolji plasman pošto u poslednje dve godine pliva sve brže i obara svoja lična vremena. Dokaz o njegovoj formi došao je pre nepunih mesec dana kada je u Beogradu na EP osvojio zlatnu i srebrnu medalju.

Tribina je bila interaktivna pa su na kraju svi prisutni imali mogućnost da postave pitanja prisutnim sportistima. Bila je to prilika da se čuje još par pojedinosti o sportskim rezultatima i uspesima vrhunskih subotičkih sportista. Na kraju nije izostalo ni fotografisanje sa šampionima.

Custom Search