Održano takmičenje risara

Sub, 13.07.2024 - 21:47 -- nikola.tumbas

Danas je u Đurđinu, na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika, održano tradicionalno 57. „Takmičenje risara“, jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru centralne svečanosti „Dužijance“, tradicionalne svetkovine dostojanstva, ponosa i zahvalnosti koja se organizuje povodom završetka žetve. Nakon pletenja užadi i risarskog doručka na njivi ovogodišnjih domaćina Ante i Nade Skenderović,  takmičari su zauzeli svoja mesta, obučeni u autentičnu nošnju i opremljeni tradicionalnim alatima za žetvu, a pomoćnik gradonačelnika Srđan Samardžić je  posebnim zvonom „Takmičenje risara“ oglasio otvorenim.

Pre nego što je zvonom oglasio početak takmičenja, Samardžić se obratio predstavnicima medija i tom prilikom istakao da mu je velika čast i zadovoljstvo što danas prisustvuje ovom događaju i što je u prilici da – u ime Grada Subotice, gradonačelnika Stevana Bakića i lično ime – pozdravi sve prisutne na ovoj atraktivnoj manifestaciji koja se organizuje u okviru centralne svečanosti „Dužijance“.

Takmičenje risara je, kao što znate, protkano etnografskim sadržajem i vraća nas u prošlost i vreme kada se rad od risa do vršidbe obavljao na tradicionalan način. Ris – ručno košenje žita je težak i naporan posao koji su vredni ljudi sa ovih prostora čekali, za njega se dugo pripremali, a kada su ga uspešno obavili odahnuli su i ponosno to proslavili. Upravo iz te radosti i veselja koje se dešavalo u porodicama na salašima posle završetka risa, nastala je i ‘Dužijanca’, kao običaj kojim su izražavali posebnu zahvalnost Bogu na rodu pšenice kojom će obezbediti hleb da prehrane svoju porodicu“, rekao je Samardžić.

Istakao je da će lokalna samouprava i dalje podržavati „Takmičenje risara“ i rad udruženja koje ga organizuje, kao i da će uvek će biti uz događaje koji su kulturni i turistički simboli našeg grada.

Iskoristio bih ovu priliku da Udruženju bunjevačkih Hrvata ‘Dužijanca’ – koje je ove godine obeležilo deset godina postojanja i rada – poželim da i ubuduće sa puno uspeha, posvećenosti i entuzijazma organizuje sve događaje vezane za ‘Dužijancu’. S obzirom na to da ću zvonom oglasiti početak takmičenja, svim risarima želim da izbore što bolji plasman“, naglasio je Srđan Samardžić.

Direktor Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ Marinko Piuković je rekao da se na manifestaciji „Takmičenje risara“ prikazuje kako se nekada, na severu Bačke, kosilo žito, ali i da se edukuju mladi da bi znali kako se taj važan posao svojevremeno obavljao.

Ove godine po 57. put organizujemo ‘Takmičenje risara’. Ove godine ukupno imamo 23 risarska para koji nam dolaze iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske, kao i iz naše zemlje – Vojvodine, Subotice i okolnih mesta“, kazao je Marinko Piuković.

Predsednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog veća, Karolina Bašić, rekla je, između ostalog, da je manifestacija „Takmičenje risara“, kao i „Dužijanca“, postala svojevrstan brend bunjevačkih Hrvata na ovim prostorima.

Na ovu manifestaciju, koja je poznata i van granica naše zemlje, ne dolaze samo pripadnici naše zajednice, već i drugih zajednica. I upravo to zajedništo jedna je od posebnosti ove manifestacije“, istakla je Karolina Bašić.

Risari su se, kao što i običaj nalaže, na njivi okupili već u šest časova ujutru, a posle pletenja užadi i dočeka gostiju koji su na njivu stigli na karucama, usledila je smotra risara i risarski doručak: na trpezi od slame postavljenoj na njivi služena je slanina, hleb, crni luk i kiselo mleko. Risarski doručak je blagoslovio monsinjor dr Andrija Anišić, predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

Titulu najboljeg risarskog para ove godine poneli su Marinko Kujundžić i Ruža Juhas. Na ovogodišnjem „Takmičenju risara“ dodeljene su nagrade i zahvalnice ljudima koji su višegodišnji učesnici ove atraktivne manifestacije. U okviru današnjeg „Takmičenja risara“ priređen je i prikaz rada na starim mašinama i vršalici, održano je i takmičenje u kuvanju tarane i proglašenje pobednika, a organizovane su i dečje ige na strnjiki „Kasalisica“, kao i prigodan folklorni program.

Organizator manifestacije „Takmičenje risara 2023“ je Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search