ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ ВИШЕ СТРАНАКА И ПОКРЕТА МЕДИЈИМА

Kategorija: 
Izvor: 

ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ ВИШЕ СТРАНАКА И ПОКРЕТА МЕДИЈИМА

ЗБОГ НЕЗАКОНИТОСТИ, ПОНИШТИТИ ИЗБОРЕ У СУБОТИЦИ

Завршена је још једна фарса од избора у Суботици (и у Републици Србији), у режији владајуће странке и њених коалиционих партнера.

Да кршење закона не би постало „нормалност“ у нашем граду и друштву, ми доле потписане странке и покрети захтевамо од Изборне комисије Града Суботице и других надлежних органа града, покрајине и републике, поништавање локалних избора за одборнике Скупштине града Суботице на целој територији града Суботице због тога што су они, поступцима Изборне комисије Града Суботице, доведени до тога да су постали незаконити. Наиме, увидом у Збирну изборну листу утврдили смо да изборна листа број 3. Za pravednu Suboticu! – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Stranka pravde i pomirenja – Tomislav Žigmanov/ За праведну Суботицу! – Демократски савез Хрвата у Војводини – Странка правде и помирења – Томислав Жигманов није испунила законом прописане услове за учествовање на изборима, јер није испунила законски услов о равноправности полова прописан чланом 41. Закона о локалним изборима, и чланом 73. Закона о избору народних посланика, а којима је прописано да „На изборној листи мора бити најмање 40% припадника мање заступљеног пола...“.

Будући да је наведена Изборна листа незаконито учествовала на изборима, из тога проистиче, по важећим законима Републике Србије, да је и целокупан изборни процес за одборнике Скупштине града Суботице на територији града Суботице незаконит и због тога тражимо да се исти пониште и да се у што краћем року распишу нови избори за одборнике Скупштине града Суботице.

Члан 41. Закона о локалним изборима и члан 73. Закона о избору народних посланика су потпуно исти и гласе: „На изборној листи мора бити најмање 40% припадника мање заступљеног пола, тако да међу сваких пет кандидата по редоследу на листи (првих пет места, других пет места и тако до краја) морају бити три припадника једног и два припадника другог пола.

Изборна листа број 3. Za pravednu Suboticu! – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Stranka pravde i pomirenja – Tomislav Žigmanov/ За праведну Суботицу! – Демократски савез Хрвата у Војводини – Странка правде и помирења – Томислав Жигманов, за изборе за одборнике Скупштине града Суботице на територији града Суботице поднела је листу од 67 кандидата. Од тих 67 кандидата, 26 кандидата су жене. Израчунавањем процента жена у укупном броју кандидата долазимо до тога да је удео жена у укупном броју кандидата на листи 38,81%.

Из овог произилази да листа број 3. Za pravednu Suboticu! – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Stranka pravde i pomirenja – Tomislav Žigmanov/ За праведну Суботицу! – Демократски савез Хрвата у Војводини – Странка правде и помирења – Томислав Жигманов није испунила услове из горе наведених и цитираних, члана 41. ЗЛИ и члана 73. ЗИНП, којима је прописано да удео мање заступљеног пола мора бити најмање 40%, па је самим тим њихово учешће на изборима незаконито, а такође је незаконит и целокупан изборни процес за изборе за одборнике Скупштине града Суботице на територији града Суботице па их због тога треба поништити.

Да иронија буде већа, носилац наведене листе, која није испоштовала одредбе о заступљености полова на листи, је нико други него Министар за људска и мањинска права у Влади Републике Србије, Томислав Жигманов. Уместо да он буде тај који предњачи и да својим примером показује, да се и људска и мањинска права свих грађана ове државе поштују, он лично је носилац листе којом се та права ускраћују нашим суграђанкама.

Такође, од свих надлежних органа Републике Србије (полиција, тужилаштво...) захтевамо да се утврде све околности под којим је изборна листа број 5. ЗА КУЛТУРНУ СУБОТИЦУ – А kulturális Szabadkáért, поднела листу и учествовала на изборима. Будући да је наведена Група грађана формирана и споразум о њеном формирању потписан и оверен код јавног бележника последњег дана рока за предају листе (12.05.2024.године) и да је онда тог истог последњег дана прикупљено свих 1000 неопходних потписа, основано сумњамо да је прикупљање потписа и потом проглашење те листе било противзаконито. Захтевамо да надлежни органи утврде и презентују грађанима Суботице, локацију где је наведена листа сакупљала потписе, у које време је то чинила, ко су били оверивачи, како је листа позивала потписнике, телефоном, поруком или сл. Знамо, колики је посао и колики ресурси су потребни да би се 1000 потписа скупило у једном дану и да то у Суботици, тренутно може само владајућа странка, и због тога основано сумњамо да листа број 5. ЗА КУЛТУРНУ СУБОТИЦУ – А kulturális Szabadkáért, није ни скупила потписе или јој је потписе скупила владајућа странка, а и једно и друго је противзаконито и подлеже кривичној одговорности.

И на крају. Ми смо, у вези горе наведеног за изборну листу број 3., преко бирача Жељка Частвана, Изборној комисији Града Суботице, дана 09.06.2024.године, у законском року поднели приговор против Укупног извештаја број I-013-99/2024 о резултатима гласања на изборима за одборнике Скупштине града Суботице, са захтевом да се избори пониште. И дана 12.06.2024.године, добили смо одговор, „накићен на 4 странице“ члановима и ставовима закона, којим се тај наш (Жељков) приговор ОДБИЈА КАО НЕОСНОВАН. Упркос „кићењу“, суштина због чега нам је приговор одбијен је у томе да смо и ми, а и било ко други, имали рок од 48 часова да поднесемо приговор против проглашења изборне листе број 3, рачунајући од тренутка кад је она проглашена и да је тај рок истекао 12.05.2024.године у 16:45:31 часова. Народски речено, џаба незаконитост кад је нисте видели у року од 48 часова.
Ни речи о томе
да су, проглашењем те изборне листе на такав начин, прекршили закон, ни речи о томе да су наведеној листи могли дати рок да недостатак отклони или да поднесе потпуно нову исправну листу. Уместо тога, Изборна комисија Града Суботице, коју воде СНС и СВМ, је поступила по принципу „ми можемо шта хоћемо, можемо и закон кршити и ви грађани нам ништа не можете“. Очито је да је Изборна комисија града Суботице прекршила закон и да за то неко треба кривично да одговара, а такође је очито и да су избори у Суботици били незаконити и да их треба поништити.

Градске организације странака и покрета:
МИ СНАГА НАРОДА др НЕСТОРОВИЋ
ДОСТА ЈЕ БИЛО (ДЈБ)
НАРОДНА СТРАНКА
СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ
ПОКРЕТ ЖИВИМ ЗА СРБИЈУ

Tagovi: 
Custom Search