Press konferencija izborne liste 4

Čet, 30.05.2024 - 12:16 -- nikola.tumbas

Iskoristite svoje biračko pravo, mi ćemo štititi Vaš glas!

U našem gradu postoji jedna opoziciona politička lista na predstojećim lokalnim izborima, a to je lista Koalicije Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković pod brojem četiri, naglasili su na današnjoj konferenciji na štampu predstavnici Koalicije. Tema konferencije za medije bila je rad gradske izborne komisije, kao i koraci koje čini Koalicija kako bi zaštitila izbornu volju Subotičana. Koalicija ima svoj izborni štab, a izborni štab svoje resore: jedan od njih se bavi kontrolom izbornog procesa.

Predstavnici štaba, koji su ujedno i članovi gradske izborne komisije, Nemanja Šarčević i Srđan Boroš Đevi, govorili su o nepravilnostima koje su uočene tokom prikupljanja potpisa i objavljivanja izbornih lista. Štab prati izborni proces u političkom i pravno-formalnom smislu. “U političkom delu, činjenica je da postoji samo jedna opoziciona politička opcija, naša koalicija. S druge strane su četiri liste koje predstavljaju vlast. Specifično je za Suboticu da ne postoje fantomske liste jer su sve liste povezane sa aktuelnom vlašću”, istakao je Nemanja Šarčević, član Narodnog pokreta Srbije. Srđan Boroš Đevi, ispred Zeleno-levog fronta, je podsetio da su nakon decembarskih izbora predali pet krivičnih prijava protiv Gradske izborne komisije, koje su vezane za izborna prava i kršenje tih prava.

Dobili smo informaciju da je 24. 1. tužilaštvo prenelo to na policiju, i čeka se njihov rad. Zamolili bih policiju da završe posao”, rekao je Boroš Đevi. Nepravilnosti ima i sada, kao što u slučaju liste broj 3, "Za pravednu Suboticu", nema 40 odsto žena na šta Gradska izborna komisija nije reagovala.

Lista broj 5, Marta Aroksalaši, Za kulturnu Suboticu, ima 905 potpisa, a ti potpisi su dati na svakih 3 minuta, od strane četiri overivača je overena lista za jedan dan. Kako je moguće da je ovo urađeno za tako kratko vreme?”

Boroš Đevi je napomenuo da je uočeno da su na prethodnim izborima falsifikovani zapisnici sa biračkih mesta, a da je za ove izbore umesto 102 obrasca zapisnika, koliko ima biračkih mesta, zaprimljeno 105, što smatraju da nikako nije dozvoljeno. I u Subotici su se pojavili adrese sa brojem 0, i pojavile su adrese kao što je Jugoslovenska, a taj naziv je promenjen pre više od 40 godina. “Naš cilj je da zaštitimo svaki glas našeg sugrađanina, zato iskoristite svoje biračko pravo.

O svim eventualnim nepravilnostima obavestite nas ili posmatrače Crte, a mi ćemo obavestiti tužilaštvo i policiju”, poručuje ispred Koalicije "Subotica protiv nasilja".

S poštovanjem, Pres služba Koalicije "Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković" Subotica, 29.05.2024.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search