Ћирилица се пише срцем

Kategorija: 

Македонско сунце свечном академијом обележило празник Св. браћу Ћирила и Методија

Фондација Македонско сунце свечном академијом обележила

празник Свету браћу Ћирила и Методија односно дан словенске писмености и културе

"Ћирилица се пише срцем"

 

Фондација македонско сунце дана 26.05.2024.године, свечном академијом "Ћирилица се пише срцем" у просторијама О.У у центру града, јуче је четврту годину за редом обележила успомену на Ћирила и Методија, који су заслужни за ширење писмености међу словенским народима. односно празник Дан словенске писмености и културе.

Свечну академију је отворио управник фондације Симјановски Озрен који је подсетио присутне да се дан сећања на мисионарство и визионарство браће из Солуна из времена јединствене хришћанске цркве обележава и у другим словенским земаљама. Ћирило и Методије остали су упамћени као "словенски апостоли", који су створили глагољицу, прво писмо Словена. као и темеље словенске писмености. Било је то прво политичко освешћивање Словена у историји. Од пре три године 24. мај се обележава као празник Дан словенске писмености и културе. За овај празник не везују се неки посебни народни обичаји, али је од непроцењивог културног и цивилизацијског значаја за све Србе, Македонце, и Словене уопште.

Академија захвалности св. Ћирилу и Методију у Суботици у организацији Фондације Македонско сунце, завршена је са жељом да се Дани Ћирила и Методија у будућности садржајно обогаћују и унапређују како словенска писмености и култура, тако и сарадња између Србије и Македоније. и Словена уопште.

 

Фондација македонско сунце

Служба за информисање

Custom Search