Ambasador Kipra u poseti našem gradu

Čet, 25.04.2024 - 16:08 -- nikola.tumbas

Gradonačelnik Bakić: U vremenima kada nije lako biti prijatelj Srbije, podrška Kipra ima posebnu težinu

Gradonačelnik Stevan Bakić sastao se danas sa ambasadorom Republike Kipar u Beogradu, Andreasom Fotiuom. Obraćajući se medijima nakon sastanka u Zelenoj sali Gradske kuće, gradonačelnik Bakić je izjavio kako je u srdačnom razgovoru sa ambasadorom Fotiuom, tokom koga su se dotakli više tema, istaknuto da su izuzetne istorijske, političke i kulturne veze dve zemlje, kao i prijateljstvo koje povezuje srpski i kiparski narod, čvrsta osnova i za uspostavljanje bliskijih odnosa među lokalnim samoupravama Kipra i Grada Subotice.

Njegovoj ekselenciji sam poželeo srdačnu dobrodošlicu i, s obzirom na to da je prvi put u našem gradu, predstavio privredne, investicione, turističke, obrazovne i kulturne potencijale Subotice i Palića. Naglasio sam i da je Palić svrstan među šest turističkih destinacija prve kategorije u Republici Srbiji“, kazao je Bakić.

Dotakli smo se, naveo je, i odnosa između Kipra i Srbije i zajednički konstatovali „da su oni tradicionalno dobri, zasnovani na uzajamnom poverenju, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda“.

Današnji susret bio je i prilika da u ime Grada Subotice i lično ime izrazim veliku zahvalnost Kipru na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i poštovanju međunarodnog javnog prava, kao i na snažnoj podršci evropskom putu Srbije“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Podvukao je da, kada je reč o ovoj temi, smatra da u ovim vremenima nije lako biti prijatelj Srbije i da ta podrška Republike Kipar ima posebnu težinu.

„Tako sam rekao i u razgovoru sa Njegovom ekselencijom. Kipar je to pokazao i na onoj farsi od Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, gde nisu glasali da se Prištini odobri da postane član Saveta Evrope. Trudeći se da ostanem u granicama pristojnosti, moram da kažem da u ovoj teškoj ironiji istorije, kada je jedna država kao što je Nemačka – koja je u dva svetska rata pokušala da uništi Srbiju i srpski narod – danas glavni inicijator za podnošenje jedne dekleracije kojom želi da žigoše srpski narod kao genocidan. I zato ovom prilikom izražavam ogromnu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovom timu u jednoj lavovskoj borbi u Njujorku, u Savetu bezbednosti, sa neosnovanom histerijom zapadnih sila, čime se gaze sve osnove međunarodnog prava, pa i postojanja tog samog Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer žele da slome jedan pravdoljubivi i slobodarski narod kao što je narod Srbije“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

 

photo: Igor Preradović

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search