Rezime rada Skupštine grada u mandatu od 2020. godine

Sre, 24.04.2024 - 19:43 -- nikola.tumbas
Balint Pastor
Balint Pastor
Balint Pastor na mađarskom
Balint Pastor na mađarskom

Dr Balint Pastor održao poslednju press konferenciju u mandantu predsednika Skupštine grada, pošto su raspisani naredni izbori za 2.jun.

Predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) danas je, na pres konferenciji u Medija-centru u Gradskoj kući, sumirao rezultate rada gradske Skupštine u prethodne četiri godine. Ističući da je osnovna namera da se zahvali predstavnicima medija na odličnoj saradnji i što su izveštavali sa sednica Skupštine grada, dr Balint Pastor je izneo ocenu rada gradskog parlamenta u mandatu koji traje od 21. avgusta 2020.godine i to apsolutno, kako je rekao, iz ugla funkcionisanja Skupštine grada.

Ne planiram da održavam više sednice u ovom  mandatu zbog toga što mislim da ne bi bilo dobro da se sednice održavaju tokom izborne kampanje, toga ranije nikada nije bilo nema ni sada potrebe da radimo u kampanji. U kampanji treba da bude reči o nečem drugom. Rekao sam na  početku mandata da ću pokušati da Skupština grada radi na predvidiv, transparentan način i da bude otvoren prema svima. Mislim da smo u tome uspeli”, naglasio je dr Balint Pastor.

Prema njegovim rečima, kada je reč o predvidivosti uvedena je praksa u ovom mandatu da nema vanrednih, već samo redovnih sednica, i da se tačno zna unapred kada se održavaju redovne sednice Skupštine grada Subotice.

Kao što je poznato, sednice su se održavale svakog prvog četvrtka u mesecu i što se tiče  krajnjeg zbira ukupno smo imali 45 redovnih sednica u ovom mandatu. Imali smo i dve vanredne sednice, ali su one apsolutno bile opravdane i postojali su razlozi za  to što su one bile vanredne, a ne redovne. Znači, to je ukupno 47 sednica. Imali smo i četiri svečane sednice povodom Dana grada, što je ukupno 51 sednica koje je Supština grada održala u ovom mandatu. Ovo je rekord, nikada ovako veliki broj sednica  nije bio održan za vreme trajanja jednog mandata”, istakao je dr Balint Pastor.

Podsetio je da je u prethodnom mandatu, između 2016. i 2020. godine, koji je trajao četiti i po godine zbog korone, ukupno održano 32 sednice Skupštine grada, dok je u ovom mandatu za nepune četiri godine održana 51 sednica Skupštine grada.

Na ovim sednicama Skupštine grada ukupno smo usvojili blizu hiljadu odluka, konkretno i  precizno i tačno – 988 usvojenih odluka, a da smo uspeli da održimo i majsku sednicu koja je bila planirana za 10. maj, imali bismo više od hiljadu usvojenih tačaka tokom ovog mandata. Održavali smo sednice i tokom avgusta i obično smo imali dve sednice tokom decembra. Uvek smo usvajali budžet pre katoličkog Božića, što se ranije desilo svega jedanput u periodu od 15 godina, znači obično je budžet bio usvajan između 27. i 30. decembra. To što smo budžet usvajali pre katoličkog Božića bilo je bitno zbog toga što su javna preduzeća odmah nakon toga mogla da planiraju svoj rad za sledeću godinu, a u januaru smo već usvajali godišnje planove javnih i javno-komunalnih preduzeća, što se ranije isto nikada nije dešavalo”, podvukao je dr Balint Pastor.

Što se tiče nekih najbitnijih odluka, dr Balint Pastor je naveo da je dva puta izmenjen Statut grada Subotice, jednom zbog toga  što je u ravnopravnu službenu upotrebu uveden bunjevački jezik, a drugi put zato što  je Statut grada usklađen sa Zakonom o odbrani.

Usvojili  smo Plan razvoja grada Subotice za period od 2023. do 2032. godine i prvi put je usvojen i srednjoročni plan za kraći vremenski period unutar tog vremenskog perioda od deset godina. Ova Skupština je donela i Odluku o stavljanju van snage Regulacionog plana centra grada Subotica, zona II. Time smo  zaštitili gradsko jezgro i žao mi je zbog toga što nismo uspeli u ovom mandatu da usvojimo novi plan za zonu II. Namera je bila i plan je bio da do toga dođe na junskoj sednici koje ne može biti zbog raspisivanja izbora, ali se nadam i siguran sam da će ova odluka biti jedna od prvih odluka tokom sledećeg mandata”, rekao je dr Balint Pastor.

Jako bitnim dr Balint Pastor smatra i to što su prvi put budžetom predviđena sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Gradske kuće.

Značajni projekti su završeni na Paliću, ali bih ja govorio samo sada iz ugla Skupštine grada. Posle više od 15 godina osnovali smo Savet za međunacionalne odnose. Taj savet je funkcionisao poslednji put u mandatu od 2004. do 2008. godine. Ovo ne smatram bitnim zbog toga što mislim da postoji bilo kakav problem međuacionalne prirode u našem gradu, nego zbog toga što je to jedna zakonska obaveza. Na Skupštini grada smo doneli i Odluku da boravak dece u vrtićima bude besplatan, proširena je Slobodna zona na  teritoriji opština Senta i Kanjiža i mnoga naselja su prvi put dobila planska dokumenta koja su osnov za razvoj i napredak naselja. Radi se  o planovima detaljne regulacije za naselja Mišićevo, Kelebija, Bački Vinogradi i Gornji Tavankut”, naveo je dr Balint Pastor.

Na današnjoj pres-konferenciji, dr Balint Pastor je kazao kako je održao sastanak sa predstavnicma odborničkih grupa i svima se zahvalio na odličnoj saradnji.

Sledi nam izborna kampanja i neki novi mandat. Svima bih poželeo, mislim na političke stranke, puno uspeha na predstojećim izborima. Održao sam sastanak sa šefovima odborničkih grupa i njima sam zahvalio na odličnoj saradnji. Meni je jako drago što je atmosfera u Skupštini grada sve vreme u ovom mandatu bila takva kakvu Subotica zaslužuje. Srećan sam zbog toga što smo uspeli svi mi zajednički, svi odbornici da održimo nivo rasprave kakav naši građani zaslužuju. Želeo bih da zahvalim ne samo vama predstavnicima medija, nego i zaposlenima u Gradskoj kući, u Gradskoj upravi, u javnim komunalnim preduzećima, funkcionerima  u Gradskoj kući i posebno gradonačelniku na saradnji u ove prethodne četiri godine”, zaključio je dr Balint Pastor.

 

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search