Održana 10.Skupština UBH Dužijanca

Ned, 21.04.2024 - 09:56 -- nikola.tumbas

U utorak, 18. 04. 2024. održana je deseta, redovita skupština Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

Susret je započeo u crkvi sv. Roka u Subotici svetom misom koju smo prikazali kao zahvalu Bogu za deset godina postojanja i rada naše Udruge. Molili smo i blagoslov za sve pokojne članove Udruge i za sve pokojne dobročinitelje i prijatelje Dužijance. Molili smo i Božji blagoslov za sve one koji su u proteklih deset godina svojim radom dali veliki doprinos napretku naše Udruge. Sv. misu je predvodio mons. dr. Andrija Anišić, predsjednik Udruge u zajedništvu s preč. Draženom Skenderovićem, tajnikom našeg biskupa Franje i preč. Danielom Katačićem, đurđinskim župnikom i dekanom, koji su također članovi naše Udruge.

Poslije sv. mise u vjeronaučnoj dvorani župe sv. Roka započela je 10. skupština Udruge po predviđenom dnevnom redu. Na početku skupštine sve okupljene članove pozdravio je predsjednik Anišić. On je još jednom zahvalio svima na svemu što su učinili i što čine i što će činiti u budućnosti za UBH „Dužijanca“. Zatim je skupština među nove članove primila Bernardicu Ivanković, Ivana Ivković Ivandekić, Klaru Dujak i Ivana Tumbasa. Slijedila su izvješća o radu Udruge u protekloj kalendarskoj godini te financijsko izvješće i izvješće Nadzornog odbora. U prvom dijelu izvješća Predsjednik je uz zanimljive fotografije prikazao što je sve Udruga radila u protekloj godini. Najveći dio događanja vezan je za program 113. Dužijance, Dužijance 2023. godine a prikazao je također i sve druge aktivnosti i programe koje je organizirala ili u kojima je Udruga sudjelovala. Sve u svemu bilo je ukupno preko 60 različitih sadržaja. Najvažniji događaj u prošloj godini svakako je bio pohod starom kraju: Hercegovini, Mostaru i Blagaju i manifestacija „Dužijanca u Mostaru“. Sav program toga pohoda prisutni članovi skupštine mogli su vidjeti odnosno podsjetiti ga se u osmominutnom videozapisu Zvonimira Sudarevića. Podnijet izvješće svjedoči o vrlo uspješnoj godini UBH „Dužijanca“ ali i o raznovrsnosti programa koje Udruga priređuje. Kvalitetnom i velikom radu Udruge doprinijeli su svi članovi Udruge kao i mnogi volonteri i prijatelji Dužijance koji se svake godine uključuju u organizaciju različitih programa i manifestacija.

Direktor UBH „Dužijanca“ Marinko Piuković podnio je financijsko izvješće o radu Udruge. On je ustvrdio da je udruga u protekloj godini poslovala ukupno s više od osam milijuna dinara. Najveći dio sredstava dobili smo po različitim projektima. Među najvećim donatorima su grad Subotica kao i Središnji državni ured za Hrvate izvan R. Hrvatske. Značajna sredstva primili smo i putem prekogranične suradnje s gradom Županja. Iz tih sredstava kupili smo deset suncobrana i izgradili vanjski toalet na prostoru iza risarskog salaša u Đurđinu.

Grgo Kujundžić pročitao je zapisnik koji su sastavili članovi Nadzornog odbora Udruge on kao predsjednik te članovi Joso Anišić i Grgo Tikvicki. Nadzorni odbor ustvrdio je da nisu pronašli nikakvih nepravilnosti u poslovanju Udruge u protekloj godini te da Udruga nema nikakvih dugovanja.

U nastavku skupštine jednoglasno su usvojena izvješća kako o radu tako i financijsko izvješće. Slijedilo je predstavljanje plana i programa rada Udruge u narednom periodu. Osim redovitih aktivnosti i programa, u središtu događanja ove godine bit će proslava 10. obljetnice postojanja i rada Udruge. Za tu prigodu već je izrađen jubilejski logo koji je napravio član Udruge Petar Gaković a na dan osnutka Udruge, 27. siječnja održali smo i slavljeničku večer na koju su bili pozvani svi članovi Udruge. I sva druga događanja bit će u znaku toga mini-jubileja a središnja proslava 10. obljetnice Udruge bit će 28. 05. 2024. u velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće. Toga dana priredit ćemo svečanu akademiju s predstavljanjem svega onoga što smo činili i ostvarili u proteklih deset godina. Zvonimir Sudarević priprema poseban film o našim aktivnostima a tu svečanu prigodu iskoristit ćemo i za dodjelu priznanja i zahvalnica svima onima koji su nas podržavali, pomagali i koji su s ljubavlju radili za našu Dužijancu odnosno za našu Udrugu. Zbog proslave ovoga jubileja Udruga nije ove godine planirala nikakvu organizaciju Dužijance izvan Subotice premda imamo već nekoliko poziva, kao što je na primjer onaj iz Splita a udruga bi voljela ostvariti i prikaz Dužijance u Beogradu kao i u Briselu, u središtu Europske unije.

U svom prikazu plana i programa direktor Marinko Piuković je naveo i sljedeće razvojne projekte naše Udruge koje bismo željeli ostvariti u drugom desetljeću našega postojanja i Rada: ustrojavanje i razvijanje Muzeja Dužijance - muzej kruna, stvaranje interpretacijskog centra, kupovina zemlje, izrada projekta – elaborata za obnovu Risarskog salaša, izgradnju višenamjenske sjenice za 150 osoba, prostorno planiranje i pozicioniranje objekata. Direktor je naveo i plan za ovu godinu za izdavanje „Revije Dužijanca“ za 2023. godinu, „Spomenice Dužijanca u Mostaru“, knjigu „Javna proslava Dužijance od 1968. do 1971. u Subotici“ Nace Zelića, kataloga izložbe „Žito i motivi poljoprivredne djelatnosti u arhitekturi Subotice“.

Skupština je s radom završila u 20,30 sati a okupljeni su se zadržali još neko vrijeme u ugodnom razgovoru i druženju.

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search