Popodne sa umetnikom

Pet, 19.04.2024 - 23:30 -- nikola.tumbas

POPODNE SA UMETNIKOM - IZMEĐU SVETSKOG I SVETOG: ULOGA UMETNOSTI I UMETNIKA U CRKVI

 

Mesto održavanja:

Lifegate Subotica, Senćanski put 71

Vrsta događaja:

Izlaganje i razgovor sa umetnikom

 

 

U prostorijama Lifegate Subotica, Senćanski put 71 (uređena prostorija fabrike Mladost), u subotu, 13. april, otvorena je grupna izložba Žeđ. Postavka izložbe je bila otvorena  do 20. aprila.

Izloženi su radovi 11 umetnika iz Sarajeva, Vrbasa, Novog Sada i Subotice, različitih tehnika izrade: akril na platnu i drvetu, uljane boje na platnu, monotipije, fotografije... Svi umetnici izlagači su predstavljeni u katalogu, koji je dostupan u digitalnoj formi skeniranjem QR koda.

Članovi konkursne komisije izložbe su gospodin Andrej Čikala, magistar umetnosti; gospodin Saša Nikolinović, svešteno lice i umetnik; gospodin Ladislav Repić, diplomirani teolog.

Koncept izložbe je predstavljen u svom naslovu - Žeđ. Izložba predstavlja istinsku Žeđ za raznovrsnim životnim stvarima: ljubav, lepota i zaštita prirode, ljudska prava, radost, socijalna ravnopravnost, mir i izmirenje, pravedni ekonomski razvoja, primerene komunikacije, lepota i jednostavnost skladnog života, slobode, dostojanstvo i lepota ljudskog bića, istinske i životne pobožnosti... Umetnici svojim delima zahvataju i predstavljaju izraz onog čega su duboko istinski žedni. Ujedno svojim delima ukazuju da sve životne stvari, kojih su istinski žedni, svoje izvorište nalaze u Izvoru svega dobrog - Bogu. Svako delo umetnika, koji teži k Bogu, zapravo upućuje na njega.

 

Grupna izložba Žeđ je postavljena u savremeno i prijatno uređenoj prostoriji Lifegate Subotica u okviru koga deluje Kulturni centar Lifegate. Težnja KC Lifegate je negovanje pobožnosti na savremen način, blizak čoveku današnjice, putem kulturno-umetničkih i kreativnih događaja: promicije knjiga, izložbe umetničkih dela, koncerti autorske muzike, raznovrsne radionica za decu i odrasle... KC Lifegate, uz ostala dobra mesta u Subotici, daje doprinos kvalitetu života naših sugrađana, da naši (Su)građani prepoznaju ovo mesto po pre svega pozitivnoj atmosferi i toploj dobrodošlici, kvalitetnim događajima i da znaju da će kvalitetno provesti vreme, te da će otići duhovno i duševno okrepljeni i nadahnuti.

 

Ovom prilikom iskazujemo i posebnu zahvalnost gospođici Dragani Vasiljević, predstavnici poznate i renomirane vinarije Zvonko Bogdan koja je prepoznala težnju KC Lifegate i doprinos izložbe Žeđ kvalitetu života građana Subotice i obezbedila prigodni i lep poklon-podsticaj umetnicima izlagačima.

 

BIOGRAFIJA

Andrej Čikala je rođen u Zrenjaninu 1976. godine, gde je i proveo najranije detinjstvo. Njegovi roditelji se početkom osamdesetih sele u Trstenik, gradić u centralnoj Srbiji. Tu je stekao osnovno i srednje obrazovanje. Godine 1994. napušta Gimnaziju, polaže razliku i upisuje vajarstvo na Fakultetu umetnosti u Prištini. Po završenim osnovnim studijama, kao student generacije, upisuje magistarske studije na predmetu Skulptura u drvetu i radi kao asistent na fakultetu. Godine 2003. uspešno brani magistarski rad i stiče zvanje magistra vajarstva.

Još od osnovnih studija učestvuje na renomiranim grupnim izložbama i kolonijama u zemlji i inostranstvu: Međunarodno bijenale grafike malog formata, Sent-Niklas (Belgija), Gornji Milanovac (Bijenale minijature), atelje Basara - Obradović (vajarska kolonija Vrnjačka Banja), Real Presence, internacionalna radionica i skup mladih umetnika i studenata umetnosti, Beograd (RP3, RP4 i RP5), Venecijansko Bijenale - prezentacija ILLYWORDS časopisa (objavljen rad HEART), Oktobarski salon Kruševac (više učešća i nekoliko nagrada), Prolećni anale Čačak - nagrada gradske biblioteke "Vladislav Petković - Dis" 2008, Izložbe Ulusa itd. Samostalno počinje da izlaže od 2002. godine: Kruševac - Umetnička Galerija Narodnog Muzeja - prva samostalna izložba, Beograd - Velika galerija SKC i HAOS, Vranje, Leskovac, Niš, Čačak, Vrnjačka Banja, Trstenik, Aleksandrovac, Kraljevo, Zrenjanin, Vrbas.

Bavi se slikarstvom, vajarstvom i multimedijom. Ima višegodišnje iskustvo u nevladinom sektoru kao pokretač nekoliko NVO u kulturi i učesnik i nosilac projekata i projektnih aktivnosti iz oblasti kulture, umetnosti i omladinske politike.

Trenutno živi i radi u Vrbasu.

 

info: Ladislav Repić

Lifegate Subotica

Senćanski put 71

Prostorija fabrike Mladost

064 1 700 702

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search