Kandidat za Evropski parlament iz našeg grada

Pet, 19.04.2024 - 15:28 -- nikola.tumbas
Anamarija Viček
Anamarija Viček
Balint Pastor
Balint Pastor
Balint Pastor
Balint Pastor
Anamarija Viček i pitanja novinara
Anamarija Viček i pitanja novinara

Prilog koleginice Aleksandre Isakov od pre nekoliko dana koji je praktično akruelan za ovu press konferenciju:

I za Mađare i za Srbiju je važno da ima svog predstavnika u Briselu, ocenio je dr Balint Pastor.

Anamarija Viček, potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara kandidat je na listi mađarske vladajuće koalicije Fides – KDNP za poslanika u

Evropskom parlamentu.  
Na današnjem pressu u prostorijama SVMa kandidatkinju za evropskog poslanicu ppreds dr Balint Pastor predsednik stranke.

On je podsetio da je prethodnih deset godina Andor Deli, iz redova SVM-a bio poslanik u Evropskom parlamentu a na listi mađarske vladajuće koalicije Fides – KDNP (Demohrišćanska narodna partija).

 „Kroz delovanje Andora Delija u proteklih deset godina potvrdilo se, sa stanovišta vojvođanskih Mađara, jednako kao i svih Mađara, i sa stanovišta Srbije, koliko je važno da u Briselu, odnosno u Strasburu imamo svog poslanika u parlamentu. Sa stanovišta vojvođanskih Mađara zbog toga što, nažalost, kada se u Evropi govori o manjinama, onda ne misle u prvom redu na autohtone nacionalne manjine, već na nešto drugo. Zbog toga je važno i da zaštita nacionalnih manjina bude tema na zasedanjima Evropskog parlamenta i za to su nam potrebni ljudi koji mogu da govore o svojoj zajednici, i o tome kako je u Evropi živeti kao pripadnik nacionalne manjine. Sa stanovišta Srbije, opet, važno je da SVM ima poslanika u Evropskom parlamentu u bojama koalicije Fides – KDNP, jer su protekle godine potvrdile da kao što Mađarsku pogađaju neistiniti, bezlični napadi različitih liberalnih krugova iz Brisela, iz različitih delova Evropske unije, ovi napadi pogađaju i Srbiju. Važno je da neko ko je državljanin Srbije, ko ima dvojno državljanstvo, može da istupi u ime svoje rodne zemlje. Upravo zbog toga je značajno što ćemo u liku Anamarije Viček ponovo za to imati mogućnosti“ zaključio je dr Pastor.

Anamarija Viček je od 2016. godine državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a bila je zadužena za predškolsko, inkluzivno i manjinsko obrazovanje i preenciju nasilja i diskriminacije u obrazovanju. Na sajtu stranke navodi se da je po obrazovanju master pedagog i da govori mađarski, srpski, nemački i engleski jezik.
Stanovnici Srbije, pre svega Vojvodine koji imaju dvojno državljanstvo Srbije i Mađarske mogu da učestvuju u glasanju za poslanike Evropskog parlamenta. Pre toga, potrebno je da budu upisani u birački spisak Mađarske i na njihove adrese stižu pošiljke unutar kojih se nalazi glasački listić. Glas se može predati putem pošte, u diplomatskim predstavništvima, a u popunjavanju i predaji pomažu im i aktivisti SVM-a i civilne organizacije „CMH“.
Pastor je najavio da će u drugoj polovini aprila voditi kampanju da što više dvojnih državljana glasa i to upravo za mađarsku vladajuću koaliciju Fides – KDNP kako bi se obezbedio veći broj evropskih poslanika koji zastupaju vrednosti koje su bliske SVM-u, kao i da bi njihov kandidat ušao u Evropski parlament.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search