Saopštenje DZH u povodu završenih izbora za XI. saziv Hrvatskog sabora

Kategorija: 
Izvor: 

        Zahvaljujemo se svim Hrvaticama i Hrvatima koji su svojim glasom podržali izbornu listu „Fokus – Republika“ u XI. Izbornoj jedinici, na izborima za XI. Saziv Hrvatskog sabora. Izbornu listu „Fokus – Republika“ u XI. Izbornoj jedinici listom su činili kandidati iz Republike Srbije, a nositelj je bio dr. Tomislav Stantić.

        Demokratska zajednica Hrvata ostvarila je svoj cilj, plasirajući se kao druga, osvojivši više glasova nego sve ostale, lošije plasirane liste,
zajedno. Kratku kampanju obilježili su nemogući uvjeti i nedostatak financijskih sredstava. Izravnu i prijateljsku komunikaciju s biračima suprotstavili smo kampanji naših oponenata, izdašno financiranu sredstvima iz Republike Hrvatske, stavljenim u funkciju kampanje sendvič-autobus-ucjena-poniženje“.
       Koalicija „Fokus-Republika“ za samo četiri mjeseca od osnutka uspjela je osvojiti jedno mjesto u Saboru Republike Hrvatske, te tako postati parlamentarna stranka. Imajući u vidu iznimno složenu raspodjelu mandata u XI. Sazivu Hrvatskoga sabora, ovaj jedan mandat može se pokazati veoma značajnijim.

       Najvažniji benefit, po ukupne demokratske procese u hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji, međutim, jest činjenica da su ovdašnji Hrvati, prvi puta, imali mogućnost glasovati između dvije različite liste na izborima za Hrvatski sabor na kojima su se nalazili kandidati iz Republike Srbije. Dvije liste, s iznimno različitim političkim i javnim habitusom, vokabularom, kulturom komunikacije, vrijednostima koje promoviramo i politikama koje provodimo, jer, napose, kakvi su to izbori na kojima se kandidira samo jedna lista?

        Захваљујемо се свим Хрватицама и Хрватима који су својим гласом подржали изборну листу „Фокус – Република“ у XИ Изборној јединици, на изборима за XИ Сазив Хрватског сабора. Изборну листу „Фокус – Република“ у XИ Изборној јединици листом су чинили кандидати из Републике Србије, а носилац је био др. Томислав Стантић.

        Демократска заједница Хрвата остварила је свој циљ, пласирајући се као друга, освојивши више гласова него све остале, лошије пласиране листе, заједно. Кратку кампању обележили су немогући услови и недостатак финансијских средстава. Непосредну и пријатељску комуникацију с бирачима супротставили смо кампањи наших опонената, издашно финансирану средствима из Републике Хрватске, стављеним у функцију кампање „сендвич-аутобус-уцена-понижење“.

        Коалиција „Фокус-Република“ за само четири месеца од оснивања успела је освојити једно место у Сабору Републике Хрватске, те тако постати парламентарна странка. Имајући у виду изузетно сложену расподелу мандата у XИ. Сазиву Хрватског сабора, овај један мандат може се показати веома значајнијим.

        Најважнији бенефит, по укупне демократске процесе у хрватској заједници у Републици Србији, међутим, јесте чињеница да су овдашњи Хрвати, први пут, имали могућност гласати између две различите листе на изборима за Хрватски сабор на којима су се налазили кандидати из Републике Србије.

      Две листе, с веома различитим политичким и јавним хабитусом, вокабуларом, културом комуникације, вредностима које промовишемо и политикама које проводимо, јер, какви су то избори на којима се кандидује само једна листа?

--
Demokratska zajednica Hrvata

Huga Badalića 12
24000 Subotica
e-mail: [email protected]

Ličnosti: 
Custom Search