Fidelinka dobila novog vlasnika

Pet, 12.04.2024 - 21:48 -- nikola.tumbas
Fotografija je dopunjena sa logoom Gebi firme

Kompanija „Gebi“ najveći proizvođač stočne hrane u regionu postala je novi vlasnik dela žitomlinske kuće koja je pre deceniju i po otišla u stečaj.

Novi vlasnik žitomlinske kuće „Fidelinka“ je fabrika „Gebi“ iz prigradskog naselja Čantavir,  najveći proizvođač stočne hrane u regionu. Kompanija „Gebi“ kupila je brend i logo „Fidelinke“, njene silose, mlin i testaru što predstavlja i srž nekadašnje najveće žitomlinske fabrike na ovom području.
„Agencija za  zaštitu konkrencije 5. marta ove godine odobrila nam je kupovinu „Fidelinke“, kaže za „Politiku“ Atila Andraš Đuričin, menadžer u kompaniji „Gebi“.

„Gebi“ je „Fidelinku“ kupio od prethodnog vlasnika firme „EH investment“, a kako Đuričin kaže ovu investiciju finansirali su iz sopstvenih izvora, bez bankarskih pozajmica.

Novi vlasnik je ambiciozno i temeljno krenuo u poslove na uređenju i čišćenju pogona i provere funkcionalnosti opreme. Đuričin kaže da obično prave planove za narednih pet godina, ali da će svi sada kupljeni pogoni „Fidelinke“   biti u funkciji u mnogo kraćem roku. Plan im je da silosi kapaciteta 50 hiljada tona budu pripremljeni za prihvat već ovogodišnje žetve, da do kraja godine pokrenu i mlinove, dok će pogon testare, prema prvim procenama proraditi u naredne dve godine.

Upravo je u toku čišćenje ćelija u silosima. Očekujemo da će najkasnije za dva meseca oni biti spremni za prihvat žitarica. Ovi silosi su pogodni za skladištenje pšenice i ječma i mi radimo i na ubrzanju prihvata, koji je nekada iznosio 60 tona po satu, a mi ćemo da ih pripremimo za prijem 200 tona po satu. Jutros sam dobio informaciju da možemo da očekujemo i da mlin pokrenemo ove godine jer su mašine u dobrom stanju“ kaže Đuričin. 

Pored navedenih pogona u okviru „Fidelinke“ nalazi se i industrijski kolosek kao i dva hektara građevinskog zemljišta što im, kažu, ostavlja dovoljno prostora za dalje širenje. Ovo je prvi sveobuhvatan plan za obnovu žitomlinske kompanije  koja je 2010. godine otišla u stečaj, svega pet godina nakon privatizacije. Kako je tada rekao jedan od stečajnih upravnika, svaki ekser u „Fidelinci“ bio je opterećen hipotekom. Delovi kompanije, koja je nekada bila vodeća žitomlinska kuća u regionu, postepeno su prodavani ili davani u zakup. Sadašnja kupovina svakako je izazvala najviše pažnje zbog toga što je reč o proizvodnim pogonima u subotičkom predgrađu Aleksandrovo, pa i brendu kao posebnoj vrednosti, koji čine osnovu nekadašnjeg giganta.

Đuričin objašnjava da žitomlinska industrija nije novost za kompaniju „Gebi“.

Mi smo najveći proizvođači stočne hrane u regionu, proizvodimo i hranu za kućne ljubimce, ali smo već i dve decenije prisutni u proizvodnji brašna za ljudsku upotrebu“ kaže Đuričin.

„Gebi“ je još ranije kupio „Fidelinkin“ silos u Čantaviru i brašno koje tamo proizvode plasiraju u veleprodaji. Sada su kažu spremni i da se pojave i u maloprodaji.  

Novi vlasnik podvlači i činjenicu da ova kupovina predstavlja spoj tradicije i  savremenog industrijskog poslovanja.

Mlinarstvo ovde ima veliku tradiciju i prvi mlinovi, zvani suvače, ovde postoje od 18. veka. „Fidelinka“ je i stvorena početkom 20. veka ujedinjavanjem mlinova kojih je ovde bilo uvek između 20 i 30. Dakle, „Fidelinka“ baštini ogromnu tradiciju. S druge strane „Gebi“ je formiran 1983. godine kao porodična, čisto domaća firma, koja poznaje savremenu industrijsku proizvodnju i danas izvozi 40 odsto svoje robe. Mi „Fidelinku“ nismo uzeli da bi je preprodali, sve naše ranije investicije su stavljene u funkciju“ kaže Đuričin.

Firma „Gebi“ od sada je vlasnik i robne marke, a logo “Fidelinke” nekada je bio sinonim kvaliteta i za brašno i za testeninu. Novi vlasnik objašnjava da kroz svoje dosadašnje poslovanje ima mogućnosti da sačuva i unapredi kvalitet.

Kroz našu delatnost mi sarađujemo sa dve hiljade gazdinstava, 400 kompanija koje nas snabdevaju i otkupljujemo ogromne količine suncokreta, ječma, repice, pšenice, svih žitarica. Dakle, imamo široku bazu i od te velike količine dovoljno mogućnosti da izaberemo ono najbolje“ kaže Andraš Đuričin.
 

Tagovi: 
Autor teksta: 
Custom Search