Prezentacija poslovnih prilika u IKT sektoru Taiwana

Uto, 27.02.2024 - 09:33 -- nikola.tumbas
Boris Aleksov uvod u prezentaciju
Boris Aleksov uvod u prezentaciju
Nandor Fišteš o prezentaciji Taiwan Trade Center kompaniji
Nandor Fišteš o prezentaciji Taiwan Trade Center kompaniji

Poslovne prilike u IKT sektoru: Taiwan, COMPUTEX Taipei sajam i TAITRA organizacija

Subotički IT klaster je organizovao predstavljanje poslovnih prilika na ostrvu Tajvan (Taiwan, ROC), organizaciju TAITRA (Taiwan External Trade Development Council) i TTC (Taiwan Trade Centre) sa posebnim osvrtom na jedan od najvećih IT sajmova na svetu - COMPUTEX Taipei, na Otvorenom univerzitetu, 2024,  02.26.

Gospodin Mario Tsai (TTC Budapest) je u uvodnom delu predavanja dao osvrt na istoriju ostrva Tajvan (ROC, Taipei) kao i na geopolitičku realnost kako u prošlosti tako i danas te činjenicu da je poslovanje Tajvanskih kompanija sveprisutno, bilo direktno ili zajedno sa drugim kineskim kompanijama (NR Kina).

Ponudio je par konkretnih primera: poznate kompanije kao Acer, Asus, MSI, Gigabyte su prisutne i u Srbiji a nivo trgovine ostavlja mogućnost da se proširi (npr. uvoz/izvoz sa Srbijom je oko 20 Mil $, sa Mađarskom oko 760 Mil $ a sa Nemačkom oko 8800 Mil $ mada ni jedna od pomenutih zemalja nema razmenjeno formalno priznanje) kao i da je jedan od najvećih trgovinskih partnera sa ostrvom upravo NR Kina.

Srbija se smatra kao jedno od obećavajućih tržišta i stoga se vrši promovisanje poslovanja na Tajvanu posebno u industrijama koje gotovo da i nemaju rivale van ostrva Tajvan.

Subotički IT klaster ima privilegiju da razmotri mogućnost subvencionirane posete sajamskoj ponudi i time upoznavanje sa tržištem i realnim prilikama na terenu. Detalji predstojećeg renomiranog sajma IT (Computex Taipei LINK) su najavljeni.

Ukoliko bilo ko iz sektora IKT (Informacione i komunikacione tehnologije) ima potrebu da sazna više o ovoj temi, subotički IT klaster je dostupan putem mejla [email protected]

 

info: Boris Aleksov

       Menadžer IT klastera

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search