Тражи се идејно решење за нову спортску халу

Sre, 15.11.2023 - 12:24 -- nikola.tumbas

Тражи се идејно решење за нову спортску халу

Предвиђено је да се нови спортски објекат гради на простору друге касарне

Јавно предузеће за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање управо је расписало конкурс за израду идејног решења спортског обекта – хале у Суботици.
Тражи се идејни оквир за велику спротску дворану која би требала да буде смештена на празном простору некадашње Друге касарне која је већ годинама у власништву града.
У тексту конкурса наводи се да се тражи идејно решење за халу која би могла да смести најмање 4.500 гледалаца, а била одговарајућа за играње одбојкаших, рукометних и кошаркашких утакмица, као и других дворанских спортова. Циљ овог пројекта је да град добије јединствен, уређен и функционалан простор.
У тексту конкурса се прецизира да би објекат требао да се налази на простору некадашње касарне, која је сада у власништву града и да на тој парцели нема изграђених објеката, као и да је сада то неуређена површина.
Планска документа града дозвољавају изградњу спортских објеката на простору Друге касарне, а из ЈП за управљање путевима, кажу да је приликом одређивања локације као један од важних параметара узета у озбир и близина путних праваца и укључења на аутопут.
Парцела на којој је предивђена градања обухвата 30.000 квадратних метара, али након што би се одредила површина за регулацију улице, како је предвиђено у планским документима, спротски објекат би требао да буде изграђен на простору од 26.000 квадратних метара.
Конкурс за израду идејног решења отворен је од 10. новембра ове до 1. феубруара наредне године. Наградни фонд за најбоље радове износи 2,95 милиона динара, и за прву награду предвиђена ја исплата милион и по динара, за другу 850 хиљада динара, а за трећу 600 хиљада динара.
Радове ће жирирати Реља Ковач, мастер инжињер архитектуре и урбаниста у ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање, Живка Радуловић Ражњатовић, пројектант и дипломирани инжињер архитекстуре, доцент др Оливера Дулић, са Грађевинског факултета у Суботици, проф. др Милица Враћарић, са Факултета техничких наука у Новом Саду, проф.др Јелена Атанацковић – Јеличић са Техничког факутлета у Новом Саду и проф. др Љиљана Козарић, са Грађевинског факултета у Новом Саду.
Суботица има Халу спортова, која је подигнута 1970. године и која је и сада дом свих дворанских спортова у Суботици. Може да прими до 4.000 гледалаца, а овај објекат, који се налази у у центру града на крају стамбеног блока на Радијалцу представља и изузетно архитектонско остварење због свог крова који личи на крила ластавице, односно због облика хиперболичног параболоида. Дуже време већ Хала спортова није довољна да прими све спортове и спортисте Суботице, те су потребна и додатна улагања у побољшњање услова у самом објекту. Осим као спротска хала, ово је и објекат који служи за сајамске и естрадне садржаје.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search