Ново возило у Техничкој школи "Иван Сарић"

Sre, 15.11.2023 - 15:40 -- darko.kovacevic

Техничка школа "Иван Сарић" је конкурисала на Јавном конкурску за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења Министарства правде, Опортуните 2023 са набавком хибридног возила за обуку вожње ученика саобраћајног смера у износу од 1.813.830,00 динара. Путем јавне набавке, школа је набавила хибридно возило Panda Cross 1.0 BSG 70 KS HYBRID. Укупна цена возила са уграђеним дуплим командама износила је 1.831.200,00 динара. Техничке карактеристике возила су: Централна брава са даљинском командом, АБС + ЕДБ, ЕСП , Аир баг за возача и сувозача, Ваздушне завесе, Серво управљач, Старт и Стоп систем, Сензор за притисак у пнеуматицима, Светла за маглу, Аутоматски клима уређај, Возачево седиште подесиво по висини, Сензор са кишу, Сензор таме (сензор за аутматско паљење светала), Мултимедијални уређај 7инча, Команде на волану.

Ово возило ће користити ученици саобраћајног смера и то техничари друмског саобраћаја, возачи моторних возила и надамо се у будућности и механичари моторних возила који у свом програму наставе и учења имају предвиђену обуку Б тј. Ц категорије.

Идеју за набавку хибридбог возила добили смо на основу жеље да у школи све више промовишемо и користимо зелену агенду. Ово хибридно возило комбинује различите изворе енергије бензин/струја (батерија) како би побољшала ефикасност и смањила утицај на животну средину у поређењу са конвенционалним возилима која користе мотор са унутрашњим сагоревањем. Зашто хибридно возило? Зато што је боља ефикасност горива, мања је емисија гасова, хибридна возила користе регенеративно кочење где се кинетичка енергија претвара у екетричну, смањени су трошкови горива, нижи је ниво буке и већа је тишина у вожњи.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search