Državna revizorska institucija pronašla je niz manjkavosti u poslovanju subotičke visoke škole.

Čet, 21.09.2023 - 10:38 -- nikola.tumbas

Državna revizorska institucija pronašla je niz manjkavosti u poslovanju subotičke visoke škole.

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u opteretila je budžet Srbije i Pokrajine sa više stotine hiljada dinara više nego što je imala na raspolaganju, trošila budžetski novac bez pravnog osnova, a takođe nije vratila u budžet Srbije 850 hiljada dinara, koje je više dobila za zarade zaposlenih. Prošlogodišnji budžetski izveštaj visoke škole nije sačinjen u skladu sa aktuelnim pravilnikom koji se odnosi na ovu instituciju jer je pogrešno unela podatke o preko 70 miliona dinara ostvarenih prihoda i rashoda – stoji u izveštaju Državne revizorske institucije.

Državni revizori dali su 16 preporuka školi koja ima 90 dana da ispravi uočene nepravilnosti u poslovanju.

U izveštaju državnog revizora, kaže se da je Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u svoj Izveštaj o ostvarenju budžeta za 2022. godinu pogrešno unela podatke o ukupno ostvarenim prihodiama iz budžeta Srbije, odnosno o izvršnim rashodima u iznosu od 70,1 milion dinara. Mada je obaveza budžetskih korisnika da u kasu republike vrate razliku novca koji im je više isplaćen za zarade zaposlenih, Viša škola strukovnih studija republici Srbiji nije po tom osnovu vratila 850 hiljada inara.

Nepravilnost u finansijskom poslovanju Visoke škole za obrazovanje vaspitača predstavlja i to što je prihode od školarina, usluge koje pruža studentima, naknade troškove poslovanja zakupaca i prihode iz budžeta pokrajine u visini od 26,5 miliona škola evidentirala na neodgovarajući način. Isto zapažanje Državne revizorske institucije odnosi se i na 5,2 miliona dinara utrošenih za akreditaciju studijskih programa, adaptaciju amfiteatra i realizaciju projekata.

Iz budžeta Srbije škola je iz budžeta Srbije potrošila 680 hiljada dinara više za socijalne doprinose nego što je imala pravo, a 79 hiljada više iz budžeta Vojvodine za razne materijale i službena putovanja u odnosu na visinu sredstava koja su joj dodeljena za te namene.

Škola je angažovala i advokata iz Novog Sada za poslove za koje ima sistematizovano radno mesto i za to utrošila 180 hiljada dinara, a u iznosu od 168 hiljada dinara uvećala je za četiri odsto koeficijent zaposlenima koji nisu rukovodioci, iako za tu odluku nije imala pravni osnov, a istovremeno je manje iskazala obaveze za plate i dodatke na teret poslodavca u iznosu od četiri miliona dinara.

Državna revizorska institucija navela je još nekoliko nedostataka uočenih u finansijskom poslovanju Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera. Zbog toga u svom zaključku navodi da ova ustanova nije uspostavila sistem internih kontrola koji bi obezbedili poslvoanje u skladu sa propisima, te realnost i integritet finansijskih izveštaja uz dobro upravljanje budžetskim novcem, kao i prihodima ostvarenim od studenata.

Visoka škola strukovnih studija obrazuje vaspitače za predškolske ustanove, trenere, dijetetičare-nutricioniste, medicinske sestre i poslovne informatičare. Nakon dva upisna roka popunjeno je nešto preko polovine mesta na svih pet smerova, a ostalo je još nepopunjena 103 mesta..

Autor teksta: 
Custom Search