Obeležen Dan devojčica u Subotici

Pet, 28.04.2023 - 18:10 -- darko.kovacevic

Tehnička škola „Ivan Sarić“ u Subotici i ove godine obeležila je Dan devojčica, manifestaciju međunarodnog karaktera koja se održava svakog poslednjeg četvrtka u aprilu mesecu sa ciljem da se devojčice i devojke osnaže da se prilikom odlučivanja o budućim zanimanjima rukovode ličnim interesovanjima, talentima i sposobnostima, umesto uvreženom podelom na „muške“ i „ženske“ poslove. Dan devojčica ove godine obeležen je 27. aprila.

Učenice ove škole posetile su kompaniju Continental u Subotici. Prilikom obilaska i razgovara sa zaposlenima, imale su priliku da se upoznaju sa uslovima i načinom rada, kao i zahtevima radnih pozicija u ovoj kompaniji.

Pored kompanije Continental, učenice su posetile digitalnu agenciju Studio Present. Devojke su imale priliku da vide kako izgleda rad u IT kompaniji koja više od 15 godina uspešno posluje u oblasti razvoja kompleksnih web rešenja u kombinaciji sa marketingom i dizajnom. Pored obilaskaradnih prostora kompanije, učenice su mogle da se upoznaju sa mogućnostima prakse i zaposlenja koje Studio Present nudi kao i da steknu utisak kako je raditi u opuštajućem i inspirativnom radnom okruženju u kome se vodi računa o timu i okolini.

Tehnička škola „Ivan Sarić“ učestvuje u projektu Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje“ koji realizuje Ministarstvo prosvete i GIZ. Svake godine povodom Dana devojčica projekat podržava srednje stručne škole da organizuju susrete učenica sa uspešnim ženama koje mogu da im budu uzor i inspiracija u ostvarivanju ličnih i profesionalnih ciljeva. Kroz različite aktivnosti, uživo i/ili onlajn susrete, devojčice imaju priliku da upoznaju žene na rukovodećim pozicijama, preduzetnice i one sa uspešnim karijerama u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, zanatsko-tehničkim zanimanjima, inženjerstvu i ostalim oblastima u kojima su žene manje zastupljene.

Nemačka razvojna saradnja je kroz različite projekte koje realizuje GIZ od 2011. godine uključena u obeležavanje Dana devojčica. Do danas je preko 10.000 devojčica i devojaka učestvovalo u ovoj manifestaciji, koja se ove godine održava trinaesti put zaredom u Srbiji.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search