Osvrt na posjet mons. Santa Gangemija, apostolskog nuncija, tijekom Svetog trodnevlja

Sre, 12.04.2023 - 21:31 -- nikola.tumbas

Ove noći, kad se vratimo kućama, ukoliko imamo potrebu za tim, učvrstimo svijest o tomu da nismo plod kakve slijepe sudbine, niti evolucije prirodnih elemenata, nego smo ljubljeni, željeni i stvoreni od Boga, koji nam nikad nije uskratio svoju milosrdnu ruku; od Oca koji nas je nastavio ljubiti i kad smo mu bili okrenuli leđa i koji nam ništa nije uskratio, ljubeći nas do kraja, sve do po ljudskoj logici nezamislivog“ – rekao je mons. Santo Gangemi, apostolski nuncij 08.04.2023. godine u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici, gdje je u koncelebraciji dijecezanskog upravitelja, mons. Ferenca Fazekasa i katedralnog župnika mons. Stjepana Beretića, katedralnih župnih vikara i svećenika središnjih ustanova Subotičke biskupije, uz sudjelovanje mnogobrojnih vjernika predvodio svečano Vazmeno bdijenje.

Nadbiskup mons. Santo Gangemi je na poziv mons. Ferenca Fazekasa ove godine Sveto vazmeno trodnevlje proveo u sjedištu Subotičke biskupije. Prvog je dana svog boravka u Subotici nuncij je u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske predvodio Misu posvete ulja, a potom istog dana uvečer predvodio Misu Večere Gospodnje. Slijedećeg dana je također u katedrali predsjedao Službi Muke Gospodnje, a slijedećeg dana uvečer je slavio Vazmeno bdijenje, da bi na posljednjeg dana svog boravka u Subotici predvodio uskršnju danju misu. Zaključujući ovaj svoj posjet Subotici, uvaženi gost je izjavio kako mu je bila čast što je imao priliku biti sa zajednicom vjernika naše biskupije, pri čemu je upoznao šarolikost ovoga podneblja i što je na liturgijskim slavljima imao priliku doživjeti iskrenu pučku pobožnost. Na svim liturgijskim slavljima on se trudio govoriti na hrvatskom jeziku, dok je bilo dijelova koji su bili na mađarskom odnosno latinskom, kako bi svi sudionici mogli dostojno i aktivno sudjelovati u liturgijskim događanjima.

Osim liturgijskih slavlja u katedrali, nuncij je bio sudjelovao na pobožnosti Križnoga puta na Veliki petak u crkvi Uskrsnuća Isusova, gdje je također obratio okupljenim vjernicima. Na Veliku subotu on je posjetio Biskupijsko svetište Gospe od Suza – Bunarić, gdje je izrazio želju da poveže ovo svetište sa istoimenim svetištem u Sirakuzi. Potom je i Svećenički dom „Josephinum“, gdje je s umirovljenim biskupom, mons. Jánosom Pénzesom, i svećenicima razgovarao o njihovom umirovljeničkom životu u domu. Istog dana nuncij je posjetio i časne sestre Družbe kćeri milosrđa i Družbe sestara Naše Gospe Bačke, te se susreo s Čuvarima Božjeg groba, kojima je podijelio prigodan poklon. Osim toga, tijekom svog boravka u Subotici mons. Gangemi je susreo i čelnike grada Stevana Bakića, gradonačelnika, dr. Balinta Pastora, predsjednika Skupštine Grada Subotice, Imrea Kerna, dogradonačelnika, te Ištvana Pastora, predsjednika AP Vojvodine. Nakon svih ovih susreta nuncij je izjavio kako je impresioniran činjenicom što ljudi različitih vjeroispovijesti i nacionalnih pripadnosti žive u miru i slozi u ovom gradu.

U ovom se osvrtu napose želimo zahvaliti apostolskom nunciju za njegove nadahnute propovijedi, osobito na Vazmenom bdijenju, u kojoj je naglasio kako je u betlehemskoj noći „Riječ tijelom postala“ (Iv 1,14), a „u tami koja skriva tijelo Onoga koji je bio raspet i u boli koju je trpio, Bog se vraća da izgovori posljednju riječ, riječ života koji pobjeđuje smrt, zlo i grijeh; riječ nade koja nas podsjeća da je Božja ljubav jedina, a ona nalazi rješenja za svaku ljudsku patnju i preobražava se u naviještaj boljeg života. U ovoj noći shvaćamo kako samo On i za naše noći ima jednu, jedinu i posljednju riječ.“ Nuncij je ne zatim pojasnio kako nas krsna liturgija podsjeća da je ta riječ bila učinkovita i za nas te nastavlja biti učinkovitom, na što nas je sv. Pavao u odlomku iz Poslanice Rimljanima ovako podsjetio: „Krštenjem smo zajedno s njime ukopani u smrt da kao što Krist slavnom Očevom bi uskrišen od mrtvih, i mi tako hodimo u novosti života“ – pobjeđujući strahove i slabosti. Bog upravo uzima slabost da zbuni sigurnost onoga tko se osjeća sigurnim i jakim, istaknuo je nuncij i dodao: „Upravo tu slabost personificiraju žene, koje su na uskrsno jutro rano pošle na grob. Ne znaju točno prema čemu idu; u srcu imaju samo želju iskazati počast prema smrti Onoga koga su ljubile. Polaze s miomirisima u rukama i vjernošću u srcu, a prve su one koje neočekivano primaju dar iskustva koje umnogome nadilazi njihove planove i očekivanja. I za nas, kao za te žene, tri riječi postaju zadaće ovog Uskrsa i svaki put kad slavimo otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Isusova.

Sjetiti se: Žurno je i, možda kao nikad dosad, potrebno promisliti naše iskustvo spasenja. Sjećanje na primljena dobra i oslobođenje od zala, prije svega od istočnoga grijeha, otvara nas obraćenju i učvršćuje naše povjerenje u Boga koji se ne može prevariti i koji ne vara.

Vratiti se: Žene „žurno napustiše grob, sa strahom i velikom radošću, hitro su otišle javiti njegovim učenicima“. Napustile su mjesto smrti, žalosti i suza i vratile se onima koji su Isusa poznavali i ljubili. Hitno je potrebno da i mi iza sebe ostavimo mjesta beznađa i gorčine, te da se vratimo i prođemo tragovima uskrsnuća, tj. putem koji je Isus prošao za nas, a želi ga proći i s nama.

Naviještati: „Žene su hitro otišle javiti njegovim učenicima“. Ne bi nikad bilo Uskrsa da nema navještaja. Nikad ne zaboravimo: liturgija uskrsne noći počinje upravo porukom da je Krist uskrsnuo i da je svjetlost pobijedila tamu. Upitajmo se je li možda u našem današnjem društvu, pored tolikih vijesti koje nas zapljuskuju, ne manjka upravo taj jedinstveni i nužni naviještaj: navještaj nade i života!“ – zaključio je nuncij svoju propovijed.

U nedjelju, na kraju svečane uskrsne svete mise, mons. Gangemi je podijelio vjernicima apostolski blagoslov s potpunim oprostom. Posebno je zahvalio svima, koji su na liturgijskim slavljima koncelebrirali, bili u asisteniciji, čitačima i katedralnom zboru „Albe Vidaković“ i svima koji su pridonijeli da liturgijska slavlja budu dostojna Svetom trodnevlju. On se na koncu svog boravka još jednom zahvalio na gostoprimstvu i bratskom ljubavi svećenicima, koji su mu bili domaćini, kao i na usluzi u prevođenju na liturgijskim slavljima i ostalim susretima.

Tiskovni ured Subotičke biskupije posebno zahvaljuje zvaničnim fotografima Atili i Akošu Kovaču, što su sva liturgijska slavlja i sva dešavanja neumorno pratili, te ih zabilježili na vrlo visokoj razini. Zahvaljujemo i svim medijskim kućama i novinarima, koji su izvještavali o ovom bitnom događaju za Subotičku biskupiju, a naročito medijskom partneru Pannon RTV i voditelju ekskluzivnog intervjua, Gáboru Agárdiju.

Tekst: Hajnalka Illés/ Tiskovni ured Subotičke biskupije

 

**

 

Msgr. Santo Gangemi, apostoli nuncius a húsvéti szent háromnapon Szabadkán

- a látogatás összefoglalója -

 

Ezen az éjszakán, amikor hazatérünk, ha szükség mutatkozik rá, erősítsük meg a tudatot, hogy nem valami vak sors gyümölcsei vagyunk, s nem is a természeti elemek fejlődésének, hanem az Istentől vagyunk szeretve, akarva és teremtve, aki tőlünk soha nem tartotta vissza irgalmas kezét; az Atyától, aki akkor is szeretett minket, amikor hátat fordítva neki hűtlenné lettünk hozzá, és aki nem tagadott meg tőlünk semmit, mindvégig szeretett, egészen az emberi logika által elképzelhetetlenig.” – mondta Msgr. Santo Gangemi, apostoli nuncius, a szabadkai Székesegyházban megtartott húsvéti vigílián elhangzott szentbeszédében, 2023. április 8-án, ahol a Szabadkai Egyházmegye meghívására részt vett a húsvéti szent háromnapon, amelyet a nagycsütörtöki olajszentelési misével kezdett és a húsvétvasárnapi ünnepi szentmisével zárt.

 

Msgr. Santo Gangemi, a Szentszék belgrádi nagykövetének látogatása az egyházmegye hívei és papsága számára is rendkívüli jelentőséggel bírt. Látogatásának központi eseményei elsősorban a szentmisék és szertartások köré csoportosultak. Az olajszentelési szentmisén Msgr. Fazekas Ferenc, egyházmegyei kormányzóval és közel 80 egyházmegyés lelkipásztorral ünnepelt, majd az Úrvacsora szentmiséjén, a lábmosás szertartásán fiatalok lábát mosta meg, nagypénteken a rossz idő miatt a városi kálváriára tervezett keresztúton, a Jézus Feltámadása templomban szólt a hívekhez, buzdítva őket arra, hogy a feltámadás bennünk is történjen meg. Nagyszombaton felkereste a Könnyező Szűzanya Egyházmegyei Kegyhelyet, Szentkutat, ahol kifejezte örömét és óhaját, hogy vegyük fel a kapcsolatot a Szirakuza-i Könnyező Szűzanya Kegyhellyel. Később felkereste a Josephinum papi otthont, elbeszélgetett a nyugállományban lévő papokkal, köztük Msgr. Pénzes János, nyugalmazott püspökkel, majd felkereste a Miasszonyunkról nevezett Bácskai Nővéreket is. Találkozott Jézus sírjának őrzőivel, ami térségünkben igazi kuriózumnak számít.

Nagyszombaton este a húsvéti vigílián tartott szentbeszédében, az apostoli nuncius kifejtette, hogyha Betlehem éjszakáján „az Ige testté lett” (Jn 1,14), a sötétségben, amely a keresztre feszített testét rejti, az elszenvedett fájdalmában, Isten visszatér, hogy kimondja az utolsó szót, az élet szavát, amely legyőzi a halált, a gonoszt és a bűnt; a remény szava arra emlékeztet bennünket, hogy Isten szeretete az egyetlen, amely minden emberi szenvedésre megoldást talál, és egy jobb élet üzenetévé alakul át. Ezen az éjszakán ráébredünk, hogy csak Neki van egyetlen és utolsó szava az mi éjszakáinkra.

Nekünk, mint azon asszonyoknak három szó válik feladattá ezen a húsvéton, és minden alkalommal, amikor Jézus szenvedésének, halálának és feltámadásának misztériumát ünnepeljük.

Emlékezni: Sürgős és talán soha nem látott szükség, hogy elgondolkodjunk az üdvösség tapasztalatán. A kapott javakra való emlékezés és a gonosztól, mindenekelőtt az eredendő bűntől való megszabadulás megnyit minket a megtérésre, és megerősíti a bizalmunkat Istenbe, akit nem lehet becsapni, és aki nem csap be.

Visszatérni: Az asszonyok "gyorsan elhagyták a sírt és siettek, hogy megvigyék a hírt a tanítványoknak". Elhagyták a halál, a gyász és a könnyek helyszínét, és visszatértek azokhoz, akik ismerték és szerették Jézust. Sürgősen magunk mögött kell hagyni a kilátástalanság és a keserűség helyeit, és visszatérnünk és követnünk a feltámadás nyomdokait, vagyis azt az utat, amelyet Jézus értünk járt és velünk együtt akar járni.

Hirdetni: "Az asszonyok siettek, hogy megvigyék a hírt a tanítványoknak." Nem lenne húsvét, ha nem lett volna hirdetése. Ne feledjük: a húsvét vigíliai szertartás pontosan azzal az üzenettel kezdődik, hogy Krisztus feltámadt, és hogy a világosság legyőzte a sötétséget. Feltehetjük magunknak a kérdést, hogy a mai társadalmunkban a sok ránk zúduló hír mellett nem hiányzik-e ez az egyedi és nélkülözhetetlen hirdetés: a remény és az élet üzenetének a hirdetése!?”

 

Szabadkai tartózkodása napjaiban, Gangemi érsek találkozott Szabadka Város polgármesterével, Stevan Bakić úrral, a Városi Képviselő-testület elnökével, Dr. Pásztor Bálinttal és Kern Imre alpolgármester urakkal, valamint Pásztor Istvánnal, a Tartományi Képviselőház elnökével. Nuncius úr a találkozók után méltatta a város és az egyházmegye vallási és nemzeti sokszínűségét és a különböző felekezetek egymás mellett élését példaértékűnek nevezte. A Pannon RTV-nek adott exkluzív interjújában kiemelte: „A munkámat a Szentszék követeként két fronton szeretném végezni. Az első az államvezetéssel való kapcsolat, azaz prioritásként kezelem majd, hogy folytatódjon a jó kapcsolat a szerbiai vezetéssel, amely a kezdetektől fogva ilyen. Azaz azóta, amióta egy régebbi politikai rendszerben diplomáciai kapcsolatot alakított ki a két ország. Több mint száz évre vezethető vissza ez a kapcsolat, pontosan 1920 óta tart. Azután változott a politikai légkör. Szóval a prioritásunk folytatni a párbeszédet az államvezetéssel, együtt dolgozva az ország jólétéért.”

 

Látogatását húsvétvasárnap fejezte be, az ünnepi húsvéti szentmisén, szintén az Avilai Szent Teréz Székesegyházban, ahol apostoli áldást osztott, amely teljes búcsúval jár.

A Szabadkai Egyházmegye Sajtóirodája ezúton szeretné megköszönni hivatalos fotósaink, Kovács Attila és Kovács Ákos munkáját. Igazán méltón örökítették meg a szertartások és az egyéb kísérő rendezvények pillanatait. Emellett köszönjük a sajtó képviselőinek jelenlétét, akik fárdadhatatnul végigkísérték nuncius úr hivatalos programját. Külön köszönjük médiapartnerünk, a Pannon RTV közreműködését és Agárdi Gábor igazgatóhelyettes úr munkáját, aki a nunciussal folytatott exkluzív beszélgetést vezette.

 

Szöveg: Illés Hajnalka / A Szabadkai Egyházmegye Sajtóirodája

 

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search