Okončana druga faza radova na zameni prozora u OŠ „Miroslav Antić“ na Paliću

Čet, 09.03.2023 - 19:42 -- nikola.tumbas
Balint Pastor o radovima u OŠ Mika Antić na mađarskom
Balint Pastor o radovima u OŠ Mika Antić na mađarskom
Balint Pastor o radovima na OŠ Mika Antić
Balint Pastor o radovima na OŠ Mika Antić
Žolt Sakalaš o radovima na OŠ Mika Antić
Žolt Sakalaš o radovima na OŠ Mika Antić
Marta Šereš o konkursima OŠ Mika Antić na pokrajinskom nivou
Marta Šereš o konkursima OŠ Mika Antić na pokrajinskom nivou

Predsednik Skupštine grada Subotice i narodni poslanik, dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, Anamarija Viček (Vicsek Annamária), i potpredsednik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Žolt Sakalaš (Szakállas Zsolt), posetili su danas Osnovnu školu „Miroslav Antić“ na Paliću povodom završetka druge faze radova na zameni prozora na zgradi ove škole. Projekat je finansiran sredstvima opredeljenim na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Uz isticanje da se realizacija projekta odvijala u fazama zato što Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice treba da vodi računa o više stotina škola na teritoriji AP Vojvodine, dr Balint Pastor je naglasio da su zahvaljujući sredstvima tog sekretarijata završeni radovi u ovoj školi, da je vrednost radova u drugoj fazi iznosila 2,5 miliona dinara, a u prethodnoj četiri miliona dinara.

Pored OŠ 'Miroslav Antić', prošle godine izvedeni su radovi u još nekoliko subotičkih osnovnih škola, konkretno u školi 'Hunjadi Janoš', u  Čantaviru,  a u Subotici u osnovnim školama 'Majšanski put' i 'Sečenji Ištvan'. Želeo bih, u ime Grada Subotice, da izrazim zahvalnost resornom pokrajinskom sekretarijatu. Danas smo ovde i zato što je u toku ovogodišnji konkurs Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Želeli smo tome da damo na značaju i da i ovom prilikom, posredstvom medija, ukažemo svim školama na području AP Vojvodine da do 17. marta podnesu prijave na konkurs pokrajinskog sekretarijata. A mi, u Subotici, ćemo gledati da i ove godine budemo uspešni, kao što smo bili prošle godine“, zaključio je dr Balint Pastor.

Žolt Sakalaš je izjavio da projekat Pokrajinske vlade, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice kada je reč o obnovi školskih objekta traje već sedam godina i kako se svake godine povećava iznos koji je na raspolaganju u pokrajinskom budžetu za ove namene.

Međutim, i sa tim povećanjima, ne možemo reći da je ovaj posao završen. Svake godine treba iznova raditi na tome i kontinuirano ulagati u školske objekte na teritoriji AP Vojvodine. Ova škola na Paliću je primer dobre prakse kako treba raditi, jer godinama konkurišu kod nas u Sekretarijatu i dobijaju sredstva za obnovu različitih delova škole. Ove godine obnovljen je deo fasadne stolarije i to je veoma bitno, ne samo zbog estetike, nego i zbog energetske efikasnosti dela zgrade. Jedan od konkursa koji je Sekretarijat trenutno raspisao odnosi se upravo na rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju školskih zgrada. Konkurs je raspisan na 175 miliona dinara, a osnovne škole su tu zastupljene sa 121 milion dinara. Raspisan je, takođe, i konkurs koji se odnosi na projektno tehničku dokumentaciju koja je u mnogim slučajevima preduslov da bi škola izvodila neke radove“, naveo je Žolt Sakalaš.  

Prema njegovim rečima, 22. marta bi trebalo da se raspiše i konkurs koji se odnosi na bezbednost učenika u školi.

U današnje vreme je ova tema  aktuelna. Radimo na prevenciji i zato mislim da je bitno da  škole prate naše konkurse, posebno ovaj konkurs kako bismo im obezbedili sredstva za  rad sa učenicima na ovu temu“, kazao je Sakalaš.

Direktorka OŠ „Miroslav Antić“, Marta Šereš, kazala je kako je ova škola uspešno aplicirala na konkurse Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Zamenili smo prozore u četiri učionice sredstvima u iznosu od 2,5 miliona dinara. To nam je  bilo jako važno, jer je zgrada stara 50 godina i stari prozori su već izgubili funkciju. Ove godine ćemo konkurisati za nastavak zamene prozora, jer nam je ostalo još šest učionica, a ostalo nam je i da promenimo prozore u školskom holu, školskoj biblioteci i u kancelarijama. Pored toga, prioritet nam je i renoviranje školskih sportskih terena, kako bismo lakše motivisali našu decu na zdrav način života. Veoma smo zahvalni resornom pokrajinskom sekretarijatu na podršci i nadamo se ćemo i ubuduće nastaviti ovu uspešnu saradnju“, rekla je Marta Šereš.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search