CEKOR prikupljao potpise za pošumljavanje Vojvodine

Pon, 06.03.2023 - 10:17 -- darko.kovacevic

Centar za ekologiju i održivi razvoj CEKOR organizovao je potpisivanje peticije u cilju pošumljavanja Vojvodine.

Potpisi su se prikupljali na Korzu, kod broja 15, u subotu 4. marta, od 11 do 15 časova. Tom prilikom, aktivisti CEKOR-a popričali su sa okupljenim građanima o aktuuelnim ekološkim temama.

CEKOR je član mreže Pošumimo Vojvodinu koja ima za cilj da prikupi 10.000 potpisa građana. Potpisima se obraćamo Skupštini Srbije, Skupštini AP Vojvodine i Pokrajinskoj vladi da izmenama odgovarajućih zakona pospeše pošumljavanja Vojvodine, koja je posebno loše pošumljena. Trećina opština i gradova pokrajine ima pošumljenost manje od 1%. Manje od deset opština i gradova u Vojvodini (od 45 opština i gradova) je u poslednje četiri godine plaćalo sadnju vetrozaštitnih pojaseva, a i to sa simboličnim iznosima.

CEKOR zahteva ukidanje plaćanje nadoknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta radi pošumljavanja. Zakon o šumama propisuje da opštine 30% naknade za korišćenje šuma troše na pošumljavanje, ali samo dve vojvođanske opštine imaju program trošenja tih sredstava.

Akciju je podržao Ivan Jušković Hrast, koji je sam zasadio preko 5 hiljada hrastova u svojoj inicijativi za ekološku i društvenu transformaciju Srbije i koji je u u subotu 4. marta održao  predavanje u prostorijama Cekora.

(foto i info: CEKOR)

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search