Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini - Goli otok

Sub, 19.11.2022 - 10:51 -- darko.kovacevic

U Art bioskopu Lifka, u petak 18. 11. 2022, u okviru projekta Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini, prikazan je dokumentarni film "Goli otok" redatelja Darka Bavoljaka.

Film Goli otok tematizira logor na istoimenom otoku na hrvatskom primorju za vrijeme trajanja sukoba Tito–Staljin od 1949. do 1955. godine.

Rekonstrukcija života u logoru i metoda političkog preodgoja tzv. informbiroovaca, temelji se na svjedočanstvu logoraša Alfreda Pala dok riječ Udbinog generala Jove Kapičića daje Udbin pogled na logiku i motive stvaranja Golog otoka. 

Film donosi na svjetlo dana i niz neobjavljenih dokumenata jugoslavenskih tajnih službi koja rasvjetljavaju posljedice sukoba Tito–Staljin po uhićene informbiroovce. Tendencija filma je prikazati Goli otok iz više kutova i smjestiti ga u tadašnji vremenski, politički i ideološki kontekst.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i prikazan u natjecateljskom programu dokumentarnog filma na Zagreb film festivalu 2012. godine.

Nakon filma razgovor s autorom vodio je Petar Bujas, profesor predmeta Povijest pakla na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Program se održava u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana u suradnji s Art kinom Lifka u Subotici i Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, a kao i svake godine, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra u okviru programa međunarodne suradnje.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search