Saopštenje Partije radikalne levice

Kategorija: 

Ovonedeljnom najavom o desetomesečnoj rekonstrukciji nadvožnjaka kod Nove opštine, ponovo se potvrđuje nesposobnost i nestručnost rukovodećih ljudi subotičke gradske vlasti koja nije sposobna da radi u interesu građana Subotice. Najava velikih radova bez osposobljavanja alternativnih pravaca zatekla je građane koji sa punim pravom negoduju. Dugogodišnji nerad i nerešavanje ključnih saobraćajnih i urbanističkih problema ovime je stigao na naplatu, a ceh će kao i obično platiti građani, radnici koji putuju na posao, penzioneri i učenici.

U pozadini medijske buke, osvanuo je i podatak o pokretanju procesa izrade Plana razvoja grada Subotice za period 2023. – 2032. godine. Tako se na službenoj stranici grada Subotice može saznati kako na ovom planu formalno radi agencija Panonreg a „stručnu i tehničku podršku“ daju NALED i Balkanski centar za regulatornu reformu (BCRR), dakle američko-nemački savetodavci. Planovi se kroje bez učešća građana, gde su se i kada to pitali građani Subotice o tome u kakvom gradu žele da žive ne sećamo se. Formalne javne rasprave su uglavnom farsa i svedene su na uski krug ljudi. Važno je i zapitati se kakav zapravo cilj imaju navedene agencije, alijanse i centri koji nam izvana određuju lokalne gradske Planove.

Ovo je jasan pokazatelj da naše gradske vlasti ne zanima rad na poboljšanju ili barem ublažavanju urbanističkog haosa, kao i siguran nastavak politike „investitorskog urbanizma“. Bitan je samo kratkoročan interes, do sledećeg mandata.

Partija radikalne levice se zalaže za urbanističke planove i rešenja isključivo u korist građana i njihovog interesa, kako bi se rešili problemi u saobraćaju, podigao kvalitet stanovanja i boravka u gradu; za povećanje izdvajanja za javno finansirani prevoz a ne poskupljenja, za nove biciklističke staze, plansku izgradnju gradskih kvartova u vidu osmišljenih celina sa pripadajućom infrastrukturom, novim vrtićima, domovima zdravlja, školama, parkovima i igralištima kao i izgradnju stanova za mlade porodice koje bi se izdavale sa cenovno prihvatljivim stanarinama. Time bi se uticalo i na neobuzdano dizanje cena izdavanja stanova na tržištu. Jednom rečju, za dobro i kvalitetno stanovanje dostupno svima, za novu stambenu i urbanističku politiku u gradu. Sve navedeno je deo našeg lokalnog programa sa kojim ćemo i nastupiti na sledećim lokalnim izborima i ponuditi građanima istinsku alternativu.

Gradski odbor Partije radikalne levice Subotica

Custom Search