Конференција о односу медија и младих у сусрет предстојећем попису становништва и изборима за националне савете мањинских заједница

Kategorija: 

Новинско издавачка установа "Македонски информативни и издавачки центар" одржала је у Суботици дана 10. 09. 2022. године у просторијама „Отвореног Универзитета“ конференцију на тему односа младих и медија у сусрет предстојећем попису становништва и изборима за националне савете мањинских заједница. Колико је важно да млади разумеју медијски садржај који им се пласира, али и да учествују у његовом страварању, главне су теме о којима се говорило на конференцији. Млади су имали прилику да од људи који се баве стварањем и анализом медијских садржаја како у традиционалним медијима, тако и на друштвеним мрежама, чују како морају бити јако опрезни са информацијама које их затрпавају са свих страна, а које често нису намењене њима, или ако јесу, онда то није увек са добром намером. Поред тога причало се о важности учествовања младих у креирању медијских садржаја.

У време посебног значаја за припаднике мањинских заједница, како због предстојећих избора за националне савете, тако и због најављеног пописа становништва, посебно се мора водити рачуна да се спрече лажне информације, које не вребају само са традиционалних медија, него и са друштвених мрежа упозорио је Симјановски Озрен директор Новинско издавачке установа ,Македонски информативни и издавачки центар“, како каже, још увек нисмо ни свесни свих изазова које мреже носе са собом, али оно што је до сада регистровано свакако су обмане, злоупотреба личних података, чак и физичке безбедности, у смислу превеликог откривања информација о себи, које касније неко може да злоупотреби. У овом контексту један од највећих проблема је улазак у хејт наратив, односно говор мржње, а са друге стране ширење дезинформација. То је нешто са чиме се највише суочавамо и на чијем би сузбијању највише требало да радимо. Оно што би сви а посебно млади на првом месту морали да знају је да није свака информација са интернета тачна и да не би требао да их сортирају према томе да ли им се свиђају или не, већ према релевантности. Наша срећа је то што се релевантност извора информација није мењала, колико год су се кроз дигитално доба канали комуникације мењали. Према свакој информацији која до нас дође треба приступити критички и проверити је“, саветује Симјановски. Људи генерално о себи деле превише информација које могу да их угрозе. Чак и ако их не угрозе, разголићују њихову интиму и то је нешто што не би требало да раде. Једноставан приступ целој ствари би било – на интернет не треба да поставимо ништа што не бисмо о себи рекли било ком случајном пролазнику. Средњошколци се често чек ин-ују на местима на којима су, а то је нешто што би апсолутно требало избегавати, као и, наравно, информације из личних докумената, адресу на којој живе и слично“, упозорава он.

Председник националног савета македонаца Борче Величковски је указао да смо тренутно у ситуацији да су медији и млади често на потпуно различитим странама. Управо овакви скупови спајају те две стварности и на тај начин покушавамо да нађемо средину у којој бисмо ми сви заинтересовани па и сами медији знали како да се понашамо према младима, а и да бисмо добили повратну информацију о томе шта млади очекују од нас. Мислим да теме којима се данашњи медији баве, нарочито они са националном фрекфенцијом, уопште нису теме које се тичу младих и зато они данас ретко учествују у стварању свог друштва. Ми као представници националних заједница али и медија морамо да извештавамо о темама битним за младе у најразличитијим формама и на тај начин пробамо да им се приближимо.

Ова активност спроводи се у оквиру пројекта стручне праксе коју спроводи Новинско издавачка установа ,Македонски информативни и издавачки центар“ у партнерству са Националним саветом македонаца.

Новинско издавачкa установa

,Македонски информативни и издавачки центар

Custom Search