Крећу теретни возови између Суботице и Сегедина

Uto, 02.08.2022 - 08:35 -- nikola.tumbas

Прва пруга која је стигла у Суботицу пре једног и по века, замењена је новом са пројектованом брзином од 160 километара на час

Како је већ и најављено, 1. августа кренуо је теретни саобраћај обновљеном пругом између Сегедина и Суботице. Теретни саобраћај одвијаће се у времену од 18 часова увече, до 8 часова изјутра, навела је на свом сајту Мађарска државна железница (MAV) те се због тога учесници у друмском саобраћају позивају на додатни опрез на свим пружним прелазима.

Прошле седмице предузеће „Инфраструктура железнице Србије“ објавило је упозорење да је контактна електрична мрежа на прузи од Суботице ка Хоргошу стављена под високи напон од 25 хиљада волти.

Обнова пруга подразумевала је уклањање првог пружног правца који је стигао у Суботицу, пруге према Сегедину из 1869. године. Након век и по ова пруга замењена је новом на којој су пројектоване брзине од 160 километара на час, али за теретни саобраћај та брзина ће бити 80 километара. Реч је о једноколосечној и електрифицарној прузи. Очекује се да би фебруара наредне године овом трасом требао да крене и путнички саобраћај брзинама од 120 километара, што би значило да би се од Суботице до Сегедина путовало 40 минута. Према незваничним информацијама теку још последњи договори око решавања царинске и полицијске процедуре на прелазу, односно о томе како ће бити решено питање граничне контроле.

Уговор за реконструкцију и модернизацију пруге од Суботице до државне границе са Мађарском склопљен је јуна прошле године са конзорцијумом „Карин комерц МД“ из Ветерника и руском компанијом “РЖД Интернешенал“ који су ангажовани на извођењу радова вредних 86,7 милиона евра. Према најавама завршетак радова је требао бити новембра ове године, међутим, од како су 18. октобра 2021. године председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан, означили почетак радова, пруга је са српске стране завршена у року од шест месеци. Осим модернизације пруге, њена обнова подразумевала је и доградњу и уређење више железничких станица. Тако је надстрешницу за путнике и подходник добила обновљена станица на Палићу, обновљене су станице код Јавних складишта у Суботици, насељима Бачки Виногради, Хајдуково и Хоргош, а реконструисано је и 13 путних прелаза.

Раније је истакнуто да значај ове пруге није само у обављању теретног саобраћаја између нашег најсевернијег и мађарског најјужнијег града, већ да ова траса треба да послужи за превоз терета док трају радови на брзој прузи Београд-Будимпешта.

У међувремену, железница је смањила број путничких возова између Суботице и Сомбора, оставивши само два пара полазака. Према информацијама до којих је дошао један сомборски портал, разлог томе је управо повећани теретни саобраћај.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search