Dani Nikole Tesle 2022

Sub, 09.07.2022 - 09:08 -- nikola.tumbas

Prvog dana od 18:00 u Svečanoj sali Gradske kuće otvorena je manifestacija pod nazivom ,,Dani Nikole Tesle u Subotici“, ista je započela izložbom slika rodnog kraja Nikole Tesle slikara Zorana Medića iz Apatina.

Slikar je poklonio Udruženju Ličana ,,Lika“ Subotica portret Nikole Tesle. Gost manifestacije je bio predsetnik fondacije Nikola Tesla u Srbiji, gospodin Zoran Bulović, inače saradnik fondacije Nikola Tesla u Filadelfiji.

U poslepodnevnim časovima gospodin Bulović je bio gost Visoke tehničke škole strukovnih studija, u sadržajnom razgovoru sa direktorom Igorom Firstnerom, obilaskom laboratorija u školi, direktor se složio sa gospodinom Bulovićem da ima mogućnosti zajedničke saradnje.

Gospodin Bulović početkom manifestacije u Svečanoj sali Gradske kuće je uručio članu Gradskog veća gospodinu Srđanu Samardžiću slike Teslinih projekata. On je prisutnima je pokazao 9 slika vezanih za život i djelo Nikole Tesle i iste poklonio Udruženju sa još dve knjige (Tesla juče, danas, sutra i Jelovnik Nikole Tesle u 60 priča).

Gospodin Bulović je uručio zlatnu medalju Udruženju Ličana ,,Lika“ Subotica i predsjedniku Udruženja Milošu Borjanu, u ime Fondacije Nikola Tesla iz Filadelfije na ime njegovanja ipoštovanja lika i djela Nikole Tesle. Gospodin Borjan se zahvalio na medaljama i naglasio da su medalje plod rada pojedinaca, Gradske uprave, organizacija i svih ljubitelja lika i dela Nikole Tesle. Kulturno-umjetnički program na najbolji način upotpunile su Etno-grupa ,,Zlatovez“ Muzičke škole i Ženska vokalna grupa ,,Mironosice“.

Gospodin Radovan Lemajić je prezentovao Teslinu kapsulu. U okviru firme Lemmark medikal Teslina kapsula je samo jedan od proizvoda alternativne medicine sa stanovištem izuma Nikole Tesle. Najboljim učenicima osnovnih škola na literarnom i likovnom konkursu Udruženje je dodelilo diplome i prigodne poklone. Nastavnicama i školama su uručene zahvalnice, učenicima koji su učestvovali, a nisu dobili nagradu dodeljene su zahvalnice.

Predsednik Udruženja je čestitao učenicima na uspjehu i učešću na Konkursu, nastavnom osoblju na pomoći i roditeljima na podršci.

Predsednik Udruženja zahvalio se prisutnima na izdvojenom vremenu, učenicima na kreativnom radu i gostima na ukazanoj pažnji i pozvao prisutne da 16. jula 2022. godine (subota) dođu na Vodice da prisustvuju izložbi inovatora, rukotvorina, da pojedu Vojnički pasulj, da se igraju i da navijaju, da gledaju čarolije mađioničara od 15.00, da po drugi put prisustvuju izložbi automobila na električni pogon i punjača (od 10.00-12.30 izložba kod nove fontane, a nakon toga vozila se dovoze na Vodice/Aleksandrove Vodice/Bunarić) i još mnogo
lijepih uspomena da ostvare i da svojim prisustvom uveličaju manifestaciju, Dane Nikole Tesle u Subotici“.

Na kraju manifestacije voditelj Vladimir Grbić se zahvalio prisutnima i za ovo veče najavio završetak tribine.

 

info/photo: Miloš Borjan

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search