Najavljeno takmičenje risara za subotu 9.jula u Đurđinu

Uto, 05.07.2022 - 10:37 -- nikola.tumbas

Najavu takmičenja risara u okviru ovogodišnje 112. po redu Duđijance održali su Marinko Piuković, direktor manifestacije i msgr. Andrija Anišić, kao i Pavle Kujundžić, organizator ocenjivanja risara.

Obraćanje vlč. Andrije Anišića ispred UBH Dužijanca

Srdačno vas pozdravljamo u ime Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ koja ove godine organizira 112. Dužijancu. Dužijanca je narodni običaj zahvale Bogu za završetak žetve i pohvala čovjeku i njegovu radu. Bunjevački Hrvati ovaj običaj njeguju vjekovima jer su ga najprije njegovali u salašarskim obiteljima a od 1911. godine njeguju ga i organizirano. Kao što vam je poznato te godine je msgr. Blaško Rajić, prvi put slavio Dužijancu i misom zahvalnicom u crkvi sv. Roka, uz razne druge sadržaje koje je organiziralo Katoličko divojačko društvo. I od tada, pa sve do danas, to traje u neprekinutom nizu već 112 godina. Sadržaj slavlja Dužijance se vremenom mijenjao a sadašnji oblik Dužijanca je dobila 1993. godine kada su crkvena i tzv. gradska Dužijanca postale jedinstvena manifestacija. S ponosom ističemo da su te godine i evo sve do ove, svi gradonačelnici našega grada podržali ovu manifestaciju i zajedno s vodstvom Dužijance potpisivali pozivnice uglednim gostima na središnju proslavu Dužijance. Zahvaljujemo i sadašnjem gradonačelniku g. Stevanu Bakiću i vodstvu našega grada na lijepoj suradnji i velikoj podršci koju nam daju.

Program 112. Dužijance, Dužijance 2022., kao što vam je poznato, započeo je na blagdan sv. Marka blagoslovom mladoga žita. Program ovogodišnje Dužijance, kako ćete moći i sami vidjeti u tiskanom programu, ove godine ima 38 točaka različitog duhovnog i kulturnog te etnografskog sadržaja. Dosada smo, osim blagoslova žita, održali i Priskakanje vatre, Dužijancu malenih, Radionicu u pravljenju tarane, radionicu risa te Dužijancu u Bajmaku. Slijedi u subotu, 9. srpnja/jula, na njivi kod crkve u Đurđinu, jedna od najzanimljivijih manifestacija u našoj organizaciji a to je Takmičenje risara. Smisao je ove manifestacije da sačuvamo uspomenu na naše pretke koji su ris - žetvu obavljali ručno. Bio je to vrlo naporan posao. I završetak toga posla značio je da će biti kruha svagdašnjega u narednih godinu dana. Stoga su nekoć naši marni risari, nakon završenog posla na njivi, spontano Bogu zahvaljivali što su uspješno završili žetvu te su svojim znojavim čelima i žuljavim rukama dali oduška u slavlju Dužijance. Dok našim precima zahvaljujemo, želimo da naši mlađi naraštaji znaju kako se kadgod radio ris i da, zahvalni na svemu što su im stari ostavili u baštinu, i dalje s radošću i zahvalnošću njeguju narodne običaje bunjevačkih Hrvata.

Prvo takmičenje risara održanao je 1968. godine i održavano je s prekidima više puta i na različite načine a u obliku kakvog ćete imati priliku vidjeti u subotu održava se, u našoj organizaciji, neprekidno već 30 godina. Niz od 112 organiziranih Dužijanci i niz od 30 organiziranih Takmičenja risara u okviru Dužijance ono je čega se organizatori iz redova bunjevačkih Hrvata najviše ponose!

Marinko je predstavio program koji počinje u subotu 9. Jula u šest sati ujutro, gde goste dočekuju Antun i Jasna Kujundžić.

Pavle je rekao da se očekuje 32 para risara a istovremeno će biti i takmičenje u kuvanju tarane.

Kao novi detalj je momenat da će Dużijanca biti odrżana i u Novom Sadu od 22. - 24 jul , kojim je msgr.Anišić iznenadio novinare.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search