Обележен Светски дан добровољних давалаца крви

Kategorija: 

Градска организација Црвеног крста Суботица вечерас је, доделом плакета добровољним даваоцима крви који су остварили право на признање за 35, 50 и 75 пута дату крв, уручењем плакета „Широко срце” представницима најхуманије месне заједнице, радне организације и школе, и доделом захвалница ученицима суботичких школа за најуспешније радове на конкурсу „Крв живот значи”, обележила Светски дан добровољних давалаца крви – 14. јун. На пригодној свечаности, уприличеној тим поводом у Плавој сали Градске куће, награђенима је признања уручио градоначелник  Стеван Бакић.

Уз истицање како му је изузетно драго да поново има част, као прошле године,  да се обрати руководству и активистима Црвеног крста Суботице, као и добровољним даваоцима крви, и да уручи признања поводом Светског дана добровољних давалаца крви, градоначелник Бакић је рекао да ће пракса учешча градоначелника у исказивању захвалности свима онима који су увек били ту за наш здравствени систем и своје суграђане бити настављена и наредних година као једна добра традиција, јер, хуманост коју исказују изискује највећу подршку.

Та подршка није само морална, већ смо и ове године издвојили за суботички Црвени крст више од 3,3 милиона динара за организовање теренских акција добровољног давалаштва крви и деловање у несрећама. Оваква финансијска подршка, коју смо започели прошле године, помогла је свима који желе да дају крв, да то чине чешће и у бољим условима, па је и резултат 2021. био 875 прикљупених јединица крви, наспрам 650 у 2020. години“, навео је градоначелник Бакић.

Додао је да га посебно радује што ће доделити и плакету „Широко срце“ за најхуманију месну заједницу, школу и установу.

Савети месних заједница немају нека велика овлашћења, али у хуманим акцијама могу да имају значајну улогу и зато треба наградити оне најактивније, како бисмо подстакли остале да се прикључе у што већем броју. Ту су и наше школе, чији ученици су узели учешћа у конкурусу ’Крв живот значи’ и својим креативним радовима постали промотери добровољног давања крви. Честитам и рекордерима у добровољном давању крви који су више десетина пута своју крв поклонили другима. Хвала вам и примите изразе мојег искреног и највећег поштовања за све што сте урадили за овај град и за ваше суграђане“, нагласио је градоначелник Бакић.

Присутнима на свечаности обратила се и начелник Службе за трансфузиологију у Општој болници Суботица, др Анастазија Мрђа, која је рекла да су добровољни даваоци крви, без обзира на све што се дешавало током протеклих неколико година, нашли снаге, воље и хуманости да дају крв и на тај начин помогну болесним суграђанима.

Она ја истакла да су од оснивања Службе за трансфузиологију до данас добровољност и анонимност остали темељни принципи рада у организацији добровољног давалаштва, и да само такав начин рада може да обезбеди увек стабилне резерве крви у друштву.

Плакета „Широко срце“ за постигнуте резултате на омасовљавању добровољног давалаштва крви у 2021/22. години у категорији средњих школа додељена је Средњој медицинској школи, у категорији насељених места Месној заједници „Чантавир“, док је у категорији предузећа, установа и компанија додељена фабрици „Пионир“ д.о.о.

На конкурсу „Крв живот значи“, одлуком жирија, у категорији основних школа од првог до четвртог разреда прва три места за ликовне радове освојили су ученици Основне школе „Мирослав Антић“, са Палића, у категорији основних школа од петог до осмог разреда ученици ОШ „Вук Караџић“, из Бајмока, а у катрегорији средњих школа од првог до четвртог разреда ученици суботичке Средње медицинске школе.

Одлуком жирија, прва три места за литерарне радове на овом конкурсу у категорији основних школа од петог до осмог разреда припала су ученицима суботичке ОШ „10. октобар“.

Захвалница Градске организације Црвеног крста Суботица за допринос и ангажованост наставничког кадра и ученика на конкурсу „Крв живот значи“ у 2022. години, додељена је ОиСШ „Светомир Бојанин“, из Суботице.

Обележавању Светског дана добровољних давалаца крви присуствовао је и члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић.

 

Custom Search