JKP „Vodovod i kanalizacija“ obeležilo šest decenija postojanja i rada

Pet, 10.06.2022 - 18:11 -- nikola.tumbas
Đerđ Šugar o godišnjici preduzeća
Đerđ Šugar o godišnjici preduzeća
Balint Pastor Izjava za medije na mađarskom
Balint Pastor Izjava za medije na mađarskom
Stevan Bakić obraćanje
Stevan Bakić obraćanje
Balint Pastor obraćanje
Balint Pastor obraćanje

Povodom 60 godina postojanja i rada subotičkog Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, danas je u Velikoj većnici Gradske kuće održana prigodna svečanost. Tom prilikom emitovan je i kratak film posvećen ovom jubileju koji govori o razvoju tog preduzeća u proteklih šest decenija. Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada, dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), kojima je generalni direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, Đerđ Šugar, u ime ovog javno-komunalnog preduzeća na čijem je čelu, uručio zahvalnice u znak zahvalnosti za dosadašnju saradnju.

Uz izražavanje zahvalnosti veteranima JKP „Vodovod i kanalizacija“ koji su, kako je rekao, postavljali sistem na kojem danas počiva subotičko vodosnabdevanje, gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici, kazao da su kasnije generacije stručnjaka u tom preduzeću gradile na dobrim osnovama, da se danas primenjuju najsavremenije tehnologije i da se razvoj nastavlja u skladu sa njima.

Grad Subotica i JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ uradili su mnogo dobrih stvari na zajedničkim poslovima. I pored velike pandemijske krize, pojave energetske krize i, nažalost, rata na evropskom tlu, izmiruju se sve obaveze prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj sa kojom je 2011. godine sklopljen ugovor o kreditu u visini od 11 miliona evra, a koji će lokalna samouprava, ako nastavi ovakvom dinamikom, u potpunosti izmiriti do 2024. godine“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

On se zahvalio i svim zaposlenima u JKP „Vodovod i kanalizacija“ koji su bili deo projekta rešavanja problema poplava u subotičkoj Mesnoj zajednici „Gat“.

U projekat rešavanje višedecenijskog problema građana tog naselja, vezan za plavljenje njihovih domaćinstava nakon obilnijih padavina, Grad Subotica i JKP 'Vodovod i kanalizacija' uložili su 400.000 evra. Hvala vam što ste mi pomogli da ispunimo i našu datu reč da ćemo rešiti taj problem“, istakao je Bakić.

Naglasio je da se, kada se govori o kanalizacionoj mreži, dolazi do realizacije velikog projekta „Čista Srbija“, iza kojeg stoje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije.

U okviru tog projekta u Suboticu će biti uloženo 20 miliona evra i to je jedna od najvećih pojedinačnih investicija u komunalnu infrastrukturu ovog grada ikada. Zajedno sa saradnicima dao sam sve od sebe kako bi naš grad bio uvršten u prvi krug realizacije, za koju očekujemo da počne do kraja godine. Ovaj projekat, u okviru koga će ukupno biti izgrađeno 110 kilometara kanalizacione mreže, mnogo će pomoći Subotici i Paliću, a meštanima naselja Čantavir i Bajmok će izmeniti kvalitet života, s obzirom na to da će, po okončanju tog projekta, sa skromne pokrivenosti kanalizacijom oba naselja doći do više od 50 odsto izgrađenosti mreže. U okviru ovog projekta u Čantaviru i Bajmoku biće izgrađeni i prečistači otpadnih voda, a u subotičkom naselju ’Prozivka’ biće rešen problem stanovnika te mesne zajednice koji se odnosi na otvoreni kanal koji decenijama smanjuje kvalitet života građana tog i okolnih gradskih naselja“, istakao je gradonačelnik Bakić.

On je podvukao da se ne može pričati o potencijalima ovog grada, razvoju njegove privrede, njegovoj dopadljivosti prema investitorima, kao i strateškom položaju i značaju sve dok se budu kopale septičke jame po subotičkim mesnim zajednicama, a posle malo većih atmosferskih padavina budu plavljena domaćinstva građana Subotice koji žive u blizini centra Subotice.

Moramo da se bavimo suštinom problema, ne smemo formom. Veliki izazovi su pred nama, dolaze teška vremena, očekuju nas teški zadaci i Grad Subotica će zajedno sa rukovodstvom i zaposlenima u JKP ’Vodovod i kanalizacija’ da prolazi kroz sve te izazove. Moramo mnogo više da radimo, da budemo još posvećeniji, jer nosioci rešavanja tih problema će biti upravo JKP ’Vodovod i kanalizacija’. Čestitam vam jubilej i želim vam puno uspeha u daljem radu“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Uz podsećanje na kratak istorijat ovog preduzeća, dr Balint Pastor je, u ime osnivača Skupštine grada Subotice, Javno komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ čestitao jubilej.

Tokom proteklih šest decenija prvo ste izgradili Vodozahvat 1, potom Vodozahvat 2, pa onda jedan od  najmodernijih prečistača u Repulici Srbiji u čijem radu nije bilo prekida ni jednog jedinog dana. To je nešto što se ne podrazumeva, i zato treba reći hvala svima onima koji su za to bili zaduženi prethodnih šest decenija. Realizovan  je i projekat ’Eko lakus’ koji je izuzetno značajan za Palić, poznato je da sada radite na veoma bitnim projektima, a imate i planova za budućnost. Jako je veliki zaostatak i mi moramo da budemo samokritični. Bez obzira na velike napore, bez obzira na uspehe, zaostaci su očigledni, a građani s pravom očekuju proširenje vodovodne i kanalizacione mreže. To nisu tipovi projekta koji se mogu realizovati samo iz sopstvenih izvora, ko ni iz izvora grada, zato nam je izuzetno značajna podrška  AP Vojvodine, Republike Srbije, Mađarske i nekih stranih donatora. Zahvaljujući njihovoj podršci, svi mi zajednički radimo na tome da se u našem gradu konstantno proširuju vodovodna i kanalizaciona mreža“, istakao je dr Balint Pastor.

Naveo je da je pre skoro dve godine, kada je formirana nova gradska vlast, rečeno da se program te vlasti može grupiati u tri tačke: očuvanje građevinskog nasleđa, poboljšanje uslova života građana i razvoj Palića, i naglasio da je JKP „Vodovod i kanalizacija“ izuzetno značajno u realizaciji tačaka koje se odnose na poboljšanje infrastrukture, odnosno uslova života grđana, i razvoj Palića.

Gradonačelnik je spomenuo projekat ’Čista Srbija’. Zahvaljujući tom projektu i podršci Republike Srbije, Palić će biti prvo naselje u okviru grada Subotice koje će stopostotno biti pokriveno kanalizacionom mrežom, a to nije bitno samo zbog Palića, već i zbog turizma i investitora. Srećan sam i što su se stvari tako poklopile, jer danas, pored jubileja JKP ’Vodovod i kanalizacija’ obeležavamo i Svetski dan secesije. Želim vam puno uspeha, da uz pomoć grada taj kredit vratite što pre da bi se ta ogromna sredstva, a radi se o  200 miliona dinara na godišnjem nivou, mogla investirati u poboljšanje infrastrukture, što građani od nas i očekuju. Pred nama su, takođe, još neki jako bitni projekti kao što je  izgradnja vodovodne mreže u naseljima ’Hajdukovo’, Šupljak’, ’Nosa’, ’Bački Vinogradi’ i ’Kelebija’. Veliki zaostaci su i na teritoriji samog grada, zato je odgovornost velika, i vaša i naša, i mi ćemo sigurno učiniti sve da vi kao javno preduzeće budete što uspešniji“, rekao je, između ostalog, dr Balint Pastor.

Đerđ Šugar je, obraćajuči se medijima, podsetio je na dugu istoriju organizovanog vodosnabdevanja u Subotici, istakao da se iz godine u godinu povećava broj priključaka i broj potrošača i napomenuo da to ukazuje na zadovoljstvo korisnika uslugom vodosnabdevanja u gradu.

Kroz značajne projekte završene unazad nekoliko godina grad je kompletno pokriven kvalitetnom pijaćom vodom kao i naselja ’Radanovac’ i Palić. U narednim godinama planiramo proširenje vodovodne mreže čija je trenutna pokrivenost 80 odsto, kao i kanalizacione mreže koja trenutno pokriva oko 50 odsto grada Subotice. Naše preduzeće broji 200 zaposlenih a proširenje mreža iziskuje i neophodnost povećanja radne snage“, rekao je Đerđ Šugar.

U okviru obeležavanja 60. godišnjice JKP „Vodovod i kanalizacija“ priređen je i prigodan kulturni program koji su izveli učenici Muzičke škole Subotica.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search