Najavljen Festival „Đenđešbokreta” i „Durindo”

Čet, 09.06.2022 - 22:13 -- nikola.tumbas

Na Paliću će, ovog vikenda, biti održan veliki kulturni događaj, najveći folklorni festival mađarske zajednice koja živi u Vojvodini – 58. Festival ‘Đenđešbokreta’ i 46. Festival ’Durindo’. Karakteristika ovog festivala je da se svake godine održava na drugoj lokaciji, a ove godine je Paliću pripala čast da bude organizator, a Gradu Subotici domaćin ove manifestacije sa vrlo dugom tradicijom“, rekao je zamenik gradonačelnika Imre Kern na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru u Gradskoj kući, upriličenoj povodom najznačajnije smotre stvaralaštva vojvođanskih Mađara, izvornog folklora, narodnih muzičkih orkestara, horova i solista – Festivala „Đenđešbokreta” i „Durindo” koji će se 11. i 12. juna održati na Letnjoj pozornici i na Velikoj terasi na Paliću.

On je dodao da će na Festivalu „Đenđešbokreta“ ukupno biti predstavljene 33 tačke u okviru kojih će nastupiti više od 700 učesnika, a da će u nedelju, 12. juna, na Festivalu „Durindo“, u okviru 123 tačke nastupiti oko 1.200 učesnika.

To znači da će se na ovoj manifestaciji koja se bavi narodnom muzikom i narodnim stvaralaštvom ukupno nastupiti oko 2.000 učesnika. Pored toga imaćemo i bogate prateće programe“, kazao je Imre Kern.

Predsednica Mađarskog kulturnog centra na Paliću, Ana Čisar Molnar je istakla da će dvodnevni Festival „Đenđešbokreta” i „Durindo” imati i „nulti dan“, u petak, 10. juna u Mađarskom kulturnom centru na Paliću, u Bolmanskoj ulici broj 11.  

Toga dana ćemo u našem novom sedištu na Paliću, u 18.30 časova, otvoriti dve izložbe – jedna je izložba rukotvorina, a druga je izložba dečjih likovnih radova. U subotu, 11. juna, na Letnjoj pozornici na Paliću, održaće se Festival folklornih grupa ’Đenđešbokreta’, s tim da će biti organizovana i svečana povorka svih učesnika od Ženskog štranda do Letnje pozornice. U 20.00 časova počeće veliki koncert vojvođanskih mađarskih folklornih umetnika. U nedelju, 12. juna, na Velikoj terasi na Paliću, održaće se Festival muzičkih ansambala ’Durindo’, a program će početi već od 10.00 časova“, rekla je, između ostalog, Ana Čisar Molnar.

Stručni saradnik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, Rolad Brezovski, naglasio je da će u subotu, 11. juna na 30 lokacija u Karpatskom basenu prvi put biti organizovan „Čori festival“.

U okviru ovog festivala, koji će se odvijati u isto vreme, nastupiće više od 20.000 učesnika. U subotu, na centralnom gradskom trgu u Subotici, u 10.00 časova, nastupiće  40 muzičara koji su, inače, učesnici Festivala 'Đenđešbokreta' i 'Durindo'“, kazao je Brezovski.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search