Istraživanje: Povratak u Srbiju u vreme COVID-19

Kategorija: 
Izvor: 

POVRATAK U SRBIJU U VREME COVID-19

Koji su bili razlozi za povratak, kakva su iskustva i kakvi su planovi za budućnost naših povratnika u zemlju tokom pandemije?

Program “Tačka povratka”, u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji poziva građane koji su se tokom 2020. godine vratili iz dijaspore u Srbiju da učestvuju u kratkom istraživanju o povratnim migracijama iz inostranstva u vreme pandemije COVID-19.

Rezultati ankete pomoći će da se jasnije sagleda socio-demografska slika ove grupe povratnika tokom 2020, kojih, prema nekim procenama, ima i par stotina hiljada. Sagledavanje potreba i problema sa kojima sa ovi povratnici susreću ukazaće na potencijalna rešenja i nove mere koje mogu olakšati i pospešiti cirkularne migracije i doprineti borbi protiv depopulacije u Srbiji. 

Tim istraživača Tačke povratka i UNDP-a pripremio je kratku anketu koja je dostupna na linku: https://loom.ly/MZjKk8Q do sredine oktobra ove godine, nakon čega će angažovani stručnjaci analizirati prikupljene podatke i javno objaviti rezultate istraživanja.

Rezultati ankete i analize će se koristiti isključivo u naučne i stručne svrhe i svi podaci koji budu prikupljeni u postupku istraživanja potpadaju pod zajedničku izjavu o privatnosti i etičnosti koja vezuje sve učesnike u postupku anketiranja. 

“Tačka povratka” je program za cirkularne migracije, koji se razvija u saradnji sa UNDP-om, sa ciljem da građanima u dijaspori pruži informacije o svim načinima stupanja u kontakt sa našom zemljom, kao i da pojedincima koji žele da se vrate u zemlju i sarađuju sa lokalnim talentima približi mogućnosti za investiranje i razmenu znanja.

Custom Search