Počast narodu voljene zemlje

Sub, 07.03.2020 - 16:20 -- darko.kovacevic

SVEČANA AKADEMIJA „POČAST NARODU VOLJENE ZEMLJE“ U DEČJEM POZORIŠTU SUBOTICA

LEP NASTUP FOLKORA, PESNIKA, RECITATORA ZA DAN DRŽAVNOSTI

Tradicionalna svečana akademija povodom Dana državnosti održana je u Subotici sa malo zakašnjenja, jer se ona uvek održava 15. februara u najvećem gradu na severu AP Vojvodine i Srbije. Ovaj put sve se moralo prolonigirati za 6. mart ove godine zbog dvonedeljnog raspusta škola zbog gripa. Odlukom Ministarstva prosvete Srbije đaci su se vratili u školske klupe, a budući da se ovo najviše organizuje za omladinu i studente, određen je petak, 6 marta da se održi napokon svečana akademija „Počast narodu voljene zemlje“u Dečjem pozorištu Subotica, kao dan gde će nastupiti tokom večernjeg nastupa folklorni ansambli, pevačke grupe, pesnici i recitatori. Program je odličnoi vodio moderator, mladi glumac i student Vladimir Grbić,a pozdravni govor je došao od Dragoslava Dašića, potpredsednika Saveza ratnih vojnih invalida Srbije iz Subotice, koji je govorio o značaju Dana državnosti Republike Srbije i evocirao uspemene na slavnu prošlost naše zemlje. Iz Beograda je specijalno došao na ovaj skup Vuk Stanić, koji je novinar i koji je sve pozdravio u sali u ime boraca i ratnih invalida iz glavnog grada Srbije Beograda.Na bini su se prve pojavile članice popularnog pevačkog hora „Mironosice“ Subotica, koje vodi dirigent Ivana Gospić, koje su posle himne „Bože pravde“ otpevale još dve pesme: Vila sa Košara i Ovo je Srbija.

Svoj više nego blistavi nastup imali su gosti iz Bačke Topole,koji su specijalno došli nastupiti sa folklornim igrama iz Srbije na nastup u Subotici. Koreograf Slobodanka Rac je direktor KUD-a „Vuk Stefanović-Karadžić“ i soba koja je najzaslužnija za sve uspešne nastupe ovog najboljeg folklornog ansambla u AP Vojvodini.Tri puta su devojke i mladići iz ove folklorne skupine izlazili pred publiku,koja je napunila salu Dečjeg pozorišta, a uvek su bili nagrađeni bodrenjem sa svih sedećih mesta za publiku u Dečjem pozorištu. Posle gostiju iz susednog grada svoj folklorni nastup su imale devojke iz KUD-a „Aleksandrovo“ Subotica, koje vodi kao koreograf Vesna Takač,osoba koja zna jako dobro voditi svoje izabranice na nastupima,jer folkor ima zaista u malom prstu. Sve narodne igre iz Srbije bile su pažljivo odabrane za nastup pred gledalištem, a svi konstatuju nakon priredbe da je to bio vrhunski događaj.

Specijalno za Dan državnostu Republike Srbije u Subotici svake godine se pripremaju učenici i učenice Gimnazije „Svetozar Marković“ Subotica. Prof. Bojana Đorojević je osoba koja je dovela najbolje učenike recitatore iz svoje škole da nastupe na svečanoj akademiji „Počast narodu voljene zemlje“. Recital učenika Gimnazije Subotica je nešto što će još dugo biti tema razgovora u gradu Subotica,jer je to nešto što vredi pomenuti u ovom izveštaju, pažljivo odabrano, vrhunska recitacija svakog učesnika i nadsve nešto svečano specijalno posvećeno zemlji Srbiji. Gimnazijalci: Nikola Lojpur, Dejana Nikolašević, Petra Cevarić, Oliver Nagel, Helena Savić , Dejan Vrana i Milja Benezada su recitovanjem i pesmo pokazali publici da znaju odraditi svoj posao da uveličali proslavu Dana državnosti Srbije u svom gradu Subotica . Najviša moguće ocena za izveden recital učenika gimnazijalaca iz Subotice i za prof.Bojanu Đorojević.

Svoj pesnički nastup imao je kao i uvek do sada poznati bunjevački pesnik Geza Babjanović, koji je zamišljeno odrecitovao svoje dve najnovije pesme, a tema njegovih pesama je budućnost čovečanstva.

Ženske pevačke grupe „ Subotičke frajle“ koje vodi kao dirigent Viktorija Jovetić i „Veselice“ Subotica,koje vodi Jasna Vasić,diriguje u drugom horu,a obe ženske pevačke grupe nastupile su sa setom popularnih narodnih pesama iz Srbije. Učesnice oba hora su u trećoj živonoj dobi,ali se zaista dobro drže na pozornici dok pevaju i sviraju na muzičkim instrumentima. Čestitke za nešto novu u Subotici.

- Sjajna predstva u Dečjem pozirištu Subotica za Dan državnosti, radost na svakom licu učesnika programa, pesma i igra sve nas je ponela na ovoj tradicionalnoj svečanoj akademiji u našem gradu.Drago mi je što su me organizatori pozvali da budem gost večeras među publikom u sali. Siguran sam da ovakve priredbe pokazuju nešto najlepše što možemo pokazati u ovom času svim građanima Subotice.Sve pohvale organizatorima svečane akademije,ali i svim učesnicima programa - rekao je Srđan Samardžić, član gradskog veća grada Subotice, koji je u ime grada bio prisutan na ovoj lepoj priredbi.

- Odličan nastup folklornih ansambala iz Bačke Topole i Subotice, predivano su pevale ženske pevačke grupe, ovo što su prikazali gimnazizalci iz Subotice kroz recitovanje je sjano, divno je bilo sedeti među gledaocima u sali Dejčeg pozorišta Subotica, posle smo se na koktelu svi opustili družeći se. Ovo je nešto sto se mora sačuvati i da zauvek da to budu tradicionalni susreti omladine,boraca i građana Subotice - jasan je u svojoj oceni svečanosti prof.dr Radmilo Todosijević, član rukovodstva SUBNORA-a Subotica.

- Došla sam kao predstavnica građanskog udruženja iz Subotice i jedino mogu reći nešto što je istina u oceni onoga što smo svi videli prilikom svečane akademije povodom Dana državnosti Srbije - odlično, - izjavila je Svetlana Tomanović, predsednica Udruženja građana „Subotička alternativa“ Subotica.

- Ponosan sam što me uvek zovu na ovakve svečanosti. Bunjevac sam i jako mi je drago što sam učesnik u programu. Ovde u Subotici živi preko dvadeset naroda i narodnosti, svi koji ovde žive i koji vole ovu zemlju su tu radosno dočekani na svečanoj akademiji. Mi smo uvik i uvek jedna celina na ovom prostoru - radosno priča Geza Babijanović, poznati bunjevači pesnik i bivši predsednik Trgovačkog suda Subotica u penziji.

Info: Igor Preradović

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search