Állandó biológiai és antropológiai tárlata lesz a szabadkai Városi Múzeumnak

Kategorija: 
Izvor: 

Készül Szerbia első állandó biológiai és antropológiai kiállítása Szabadkán, a Városi Múzeumban. Reprezentatív háromdimenziós válogatást állítanak majd össze különböző állatfajokból, valamint avar- és Árpád-kori csontvázmaradványokból.  

Készülnek az új látványelemek a Városi Múzeum állandó biológiai-antropológiai kiállítására. Folyik a természetazonos élőhely kialakítása, felállítják a háromdimenziós csontvázszerkezeteket, lesznek medvék, farkasok, kajmánok és mamutcsontok. Egy állandó kiállítás megnyitása nem mindennapos esemény, eltelhet akár több évtized is addig, amíg újra átélhetünk ilyet. Boros Viktória látványtervező elmondta, hogy az országban egyedülálló lesz a Városi Múzeum állandó biológiai és antropológiai tárlata, ami sokban eltér majd a megszokott eddigi kiállításoktól. „Reméljük, hogy a látványban is sikerül többet hozni, mint eddig, és ami nagyon fontos, hogy sikerült kiépítenünk egy állandó közreműködést a Műszaki Főiskolával és ezen belül készül egy kisebb weboldal és több multimédiás fejlesztés is folyamatban van.”

Horváth Flórián preparátor az erdei állatok élőhelyét, egy homoki tölgyerdőt igyekszik kialakítani faháncsból és hungarocell habból. „Egy igazi löszfal-leszakadással indítunk, az lesz a gyurgyalagtelep, ott próbálunk egy igazi gyurgyalagtelepet ábrázolni a saját kísérő állatfajaikkal, fölötte lesznek az ürgék, a gyurgyalagtelepen költő más fajok, a kuvik, vagy a szalakóta.”

Emellett lesz még szikes élőhely-ábrázolás a helyi madárvilág bemutatásával. Szabadka-környéki állóvíz élővilága is szerepel majd a kiállításon, és egy homoki tölgyerdő is megtekinthető lesz sakálokkal, őzzel és vörös rókákkal.

A szabadkai Városi Múzeum első állandó biológiai és antropológiai kiállítása megnyitásának pontos időpontja még képlékeny, ez az előkészületek függvényében változhat, de annyi biztos, hogy a Pannon Televízió az előkészületek egyes fázisait felveszi, amelyekből végül werkfilm készül.

Custom Search